GASTRO: 6 savjeta za pripremu savršenog roštilja kod kuće

Odabir mesa, marinade, tehnika pečenja i ostali trikovi za roštiljanje kao pravi majstor
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Roštiljanje je mnogo više od samog kuhanja. To je prilika za okupljanje s prijateljima i obitelji, druženje i uživanje u hrani na otvorenom. Roštiljanje može biti opuštajuće, zabavno i prilika za istraživanje različitih okusa. Osim klasičnog odabira mesa i marinada, roštiljanje može uključivati ​​i neke manje poznate sastojke koji će vašem roštilju dati jedinstven okus.

Mnogi ljudi vole peći povrće na roštilju, poput kukuruza, paprike, tikvica, patlidžana i šampinjona. Pečenjem povrća na roštilju postiže se jedinstveni okus i tekstura koji se ne može postići na drugi način. Također, pečenjem povrća na roštilju možete unijeti i dodatne boje i teksture u svoj obrok.

Za one koji vole začinjene okuse, roštiljanje može uključivati ​​upotrebu različitih umaka i začina. Umaci poput tzatzikija, pesto umaka, guacamolea, BBQ umaka ili umaka od kiselog vrhnja mogu biti savršen dodatak vašem roštilju. Osim toga, možete isprobati i različite začine poput paprike, kajenskog papra, kumina, čili paprike, curryja i drugih, kako bi vašem mesu dali jedinstven okus.

Konačno, roštiljanje je prilika za eksperimentiranje i kreativnost. Isprobajte nove ideje i recepte, kombinirajte različite namirnice i začine, i ne bojte se istraživati. Uživajte u procesu pripreme roštilja i radujte se uživanju u ukusnom obroku na otvorenom.

Donosimo 6 savjeta za pripremu savršenog roštilja kod kuće

  1. Odaberite kvalitetno meso: Odaberite svježe i kvalitetno meso, po mogućnosti od lokalnog uzgajivača. Za roštilj možete koristiti goveđe, svinjsko, pileće, janjeće meso ili ribu.
  2. Marinirajte meso: Marinada dodaje okus, a također pomaže u omekšavanju mesa. Marinadu možete pripremiti sa sastojcima poput maslinovog ulja, aceta, meda, senfa, soya umaka, češnjaka, mediteranskog bilja, soli i papra.
  3. Zagrijte roštilj: Prije pečenja meso treba dobro zagrijati. Ako koristite plinski roštilj, uključite ga najmanje 15 minuta prije stavljanja mesa. Ako koristite ugljeni roštilj, zapalite ugljen najmanje 30 minuta prije pečenja.
  4. Pripremite meso: Izvadite meso iz marinade i dobro ga ocijedite. Premažite meso maslinovim uljem kako bi se spriječilo da se meso lijepi za rešetku.
  5. Pravilno pecite meso: Postavite meso na zagrijan roštilj i pecite ga dok ne dobije prekrasnu boju s obje strane. Za različite vrste mesa potrebno je različito vrijeme pečenja.  Za najbolje rezultate okrenite meso samo jednom.
  6. Dopustite da meso odstoji: Nakon što je meso pečeno, neka odstoji 5-10 minuta prije rezanja kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili. Također, prije posluživanja možete dodati sol i svježe sjeckano bilje.

Slijedeći ove jednostavne savjete, vaš roštilj bi trebao biti ukusan i sočan!

Gastro
Hrvatska