Francuska svoj nacionalni dan proslavila u znaku solidarnosti – donacijom hrvatskim hitnim službama

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj ove je godine svoj državni praznik proslavilo u znaku solidarnosti. Danas, 14. srpnja, zahvali su hrvatskim operativnim hitnim službama koje su pružile pomoć građanima nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, i to sve usred pandemije Covid-19.

Odali su im priznanje u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Savska cesta u nazočnosti predstavnika hrvatskih vlasti.

Bila je to prigoda da se predstave najnoviji oblici suradnje: nova donacija materijala iz Francuske (korita za spašavanje i dodatci, rukavice, i posebno medicinski materijal) te planirana obuka o spašavanju iz dubina i s visina, koju će uskoro u Zagrebu održati dva francuska instruktora iz Glavne uprave za civilnu zaštitu.

Također, biti otkrivena je prigodna ploča posvećena zagrebačkim vatrogascima.

Nova donacija je nastavak dobre suradnje Francuske i Hrvatske. Podsjetimo, francuska služba civilne zaštite je odmah nakon potresa donirala svojim hrvatskim kolegama opremu za pomoć ljudima koji su zbog potresa morali napustiti svoje domove. Ova pomoć je hitno isporučena 25. ožujka posebnim letom.

Na svečanosti bili su i predstavnici zaklade Solidarna (www.solidarna.hr) koji trenutno vode projekt «5.5»u korist najugroženijih zagrebačkih obitelji koji su zbog potresa bili prisiljeni napustiti svoje domove. Pored podrške koju će izravno uputiti Zakladi, Veleposlanstvo je ponudilo partnerima koji doprinose organizaciji tradicionalnog prijema 14. srpnja, da također podrže ovu inicijativu.