FOTO: Zaprešićki kraj nastradao u potresu, ali pomaže Petrinji, Sisku, Glini…

Područje zaprešićkog kraja nije prošlo neokrznuto, a posebno velika oštećenja pretrpio je cantar Zaprešića. Više od 50 obitelji evakuirano je iz svojih stanova, a oštećene su škola, vrtić, ambulanta, ljekarna, sud, gruntovna… Zagrebačka županija uplatila je milijuna kuna za hitnu pomoć, Grad Zaprešić sufinancira hitne i sitne popravke, a na terenu su statičari i službe koje procjenjuju oštećenja. Sigurno je da će desetak stanova dobiti crvene naljepnice…

Na području općine Brdovec oštećena je župna Crkva sv. Vida u Javorju, ali to je već sanirano kako je rekao načelnik Općine Brdovec Alen Prelec. Dijelom je popucala žbuka na crkvi u Laduču, a u koordinaciji sa službama spremaju pomoć za Petrinju, Sisak, Glinu… Trenutno su na tom području već brdovečki vatrogasci. Općina Bistra poslala je na to područje već šleper građevinskog materijala, a sama Bistra ima oštećenja na crkvama sv. Nikole i sv. Roka, dok je najveće oštećenje stara općinske zgrade u Donjoj Bistri.

Dubravica je već poslala tri kombija pomoći na područje Pokupskog, Kravarskog, Petrinje, Siska i okolice, a načelnik Marin Štritof nam se javio baš u trenutku kad su dostavljali pomoć koju su prikupili stanovnici općine Dubravica. U Dubravici je pak oštećen krov stare škole, ali značajnija oštećenja su na crkvi sv. Ane u Rozgi.

U Jakovlju je značajna oštećenja pretrpjela općinska zgrada koju je potres zatekao u trenutku kad su iz nje izašli majstori koji su je sanirali nakon proljetnog potresa, a nova su oštećenja na crkvi u Kraljevom Vrhu te su građani prijavili nekoliko porušenih dimnjaka. Pomoć je već poslana prema Petrinji i Sisku, a idući tjedan šalju grijalice, cerade, najlon, gumene čizme…

U Luki je veliko oštećenje na tornju župne Crkve sv. Roka i čeka se procjena statičara o njenoj upotrebljivosti, a ostalih oštećenja nema. Humanitarna pomoć je prikupljena, a čeka se informacija gdje ju je najbolje poslati. U Mariji Gorici zabilježena su značajnija oštećenja nego nakon potresa u proljeće, a osim župnog dvora, škole i dvorane koji su pretrpjela djelomična oštećenja, značajno je oštećen poznati restoran Ladanjski raj. Polaku pristižu i prijave stanovnika s područja općine, a pomoć su već poslali prema Glini.

Na području općine Pušća najveća oštećenja pretrpjela je Crkva Majke Božje Čiselske, oštećene su neke gospodarske zgrade, a oštećeni su i vrtić te općinska zgrada. Unatoč tome, dio pomoći već je otpremljen u Petrinju, a ljudi još donose pa će ići još jedna runda pomoći koju voze vatrogasci koji su u Petrinji na pomoć svima kojima je potrebno.