Radovi gotovi do ljeta

FOTO: Započelo proširenje tvornice FACC AG u Jakovlju

Proizvodni prostor tvornice za proizvodnju visokotehnoloških komponenti za interijere kabina utrostručit će se, a također će se izgraditi dodatna poslovna zgrada
367974551_324156146875879_8421804221110622767_n

Uz nazočnost predstavnika iz politike i gospodarstva, među kojima i Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj, danas su svečano otvoreni radovi na proširenju tvornice u Jakovlju.

Proizvodni prostor tvornice za proizvodnju visokotehnoloških komponenti za interijere kabina, koja je otvorena 2022. godine, utrostručit će se, a također će se izgraditi dodatna poslovna zgrada. Radovi na izgradnji bit će dovršeni u lipnju 2024. godine, do kraja 2026. radna snaga će se gotovo utrostručiti do 600 zaposlenica i zaposlenika. FACC AG u proširenje lokacije u Hrvatskoj investira 21 mil. eura.

– FACC je vodeća zrakoplovna i svemirska tvrtka i etablirani partner globalne zrakoplovne i svemirske industrije. Odluka da se ovdje izgradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije na osnovu mnogih faktora se pokazala ispravnom. Nakon otvorenja 2022. već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu. Vrlo me raduje što smo sada u fazi implementacije ove važne prekretnice za FACC, naglašava izvršni direktor Robert Machtlinger.

– Širenjem kapaciteta u Hrvatskoj, s tvornicom koja zadovoljava suvremene i najmodernije norme koji će postaviti nove standarde. Ova lokacija je vrlo atraktivna za nas, naročito zbog izvrsno obučenih stručnjaka na lokaciji i vrlo dobre veze sa sjedištem grupacije, kaže Andreas Ockel, operativni direktor FACC-a, potvrđujući sve veću važnost ove lokacije za FACC-ovu proizvodnu mrežu.

– Agilnost FACC-a pri realizaciji prvog dijela investicije i početak nove faze izgradnje, kojom će se utrostručiti proizvodni prostor tvornice Jakovlje, što će u konačnici dovesti do većeg obujma proizvodnje i zapošljavanja stotina djelatnika, postavljaju primjer kako Hrvatska iz dana u dan postaje sve atraktivnija zemlja za ulaganja. Ovo je dodatni poticaj Vladi Republike Hrvatske da nastavi s procesima koji Hrvatsku pozicioniraju kao pouzdanog partnera za investitore, a posebno pozdravljam planove FACC-a koji idu prema dekarbonizaciji i održivom razvoju, istaknuo je hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović.

Novoizgrađeni fotonaponski sustav na površini od 2.000 m² osigurat će oko dvije trećine trenutačno potrebne godišnje potrošnje energije i time dati značajan doprinos održivoj proizvodnji. Već je u planu i daljnje proširenje. FACC se za pokrivanje energetskih potreba već sada oslanja na energetsku mješavinu fotonaponskih, geotermalnih i hidroelektričnih izvora energije na svojim lokacijama u Austriji.

Otvorenju su nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec te načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec sa suradnicima. Oboje su istaknuli važnost ovako velikog gospodarskog projekta na području općine Jakovlje i Zagrebačke županije jer to predstavlja dodatan motiv drugim gospodarstvenicima koji se odlučuju za to područje.

– Svakodnevno vidimo da na naše područje dolaze investitori i ulažu u proizvodne ili skladišne prostore. Nama je to velik poticaj za daljnji rad, a našim mještanima prilika da se zaposle relativno blizu kuće, rekla je načelnica Borovec.

Pri proširenju novog pogona, FACC se također oslanja na suvremene strojeve za proizvodnju lakih komponenti za konstrukciju putničkih zrakoplova i poslovnih mlažnjaka. To uključuje potpuno automatizirani sustav lakiranja i proizvodne sustave visoke preciznosti, koji će u budućnosti omogućiti brže procese i veće količine. U poslovnoj zgradi koja je također izgrađena, stručnjaci iz odjela informatike, inženjeringa i nabave podržavat će proizvodnju na lokaciji i središnje funkcije FACC-a. Lokacija će se ukupno proširiti za oko 12.500 m².

Događanja
Jakovlje