FOTO: Vincekovo se slavilo i po zaprešićkom kraju

Blagdan sv. Vinka u zaprešićkom kraju slavio se jučer, ali neki su ga obilježavali već od proteklog vikenda. Tako je Udruga vinara i podrumara Općine Dubravica blagdan sv. Vinka obilježila već u nedjelju. Okupili su se vinogradari na Gašparovom bregu i odrezali prve trsove, zalili ih vinom i okitili suhim mesom. Podršku im je dao i načelnik Općine Dubravica Marin Štritof, a vinogradari su izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima u protekloj godini, posebno pri uređenju cesta poput Vinogradskog puta.

Bistranski članovi Udruge vinogradara sv. Nikola tradicionalno sve vinske i vinogradarske blagdane obilježavaju u svojim prostorijama neposredno pored župne crkve sv. Nikole. Pored njihovih prostorija je i vinograd u kojem su i ove godine odrezali trs i okitili ga kako bi godina bila što bogatija grožđem, a bačve što punije kvalitetnih vina.

Trilikum je poznati podrumarski rekvizit, ali i naziv Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja. Oni su ovogodišnji blagdan sv. Vinka obilježili u Merenju u vinogradu obitelji Kuš. Uz gromoglasne pucnjeve iz kubura obrezani su prvi trsovi, a svoje prste u tome imao je i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

Brdovečka Udruga vinara i vinogradara brdovečkog kraja „Trsek“ ove godine početak vinogradarske godine obilježila je u vinogradu obitelji Novak Mladena na granici Svetog križa i Šenkovca. Uz pratnju Crkvenog zbora Župe sv. Vida, MPZ KUD-a Januševec i muzikante stigli su u vinograd gdje su ih dočekali domaćini i počastili tradicionalno kuhanim kobasicama i dobrim vinom.