Sređivanje zemljišnih knjiga

FOTO: Veliki dan za Općinu Orle, započela katastarska izmjera na području Bukevja

Otvoreni radovi na katastarskoj izmjeri na području Orla za dio katastarske općine Bukevje
20240620_141428(0)

Višegodišnji program katastarskih izmjera 2021.-2030. projekt kojeg je pokrenula Vlada RH, a provodi ga Državna geodetska uprava. Radi se o najvećem projektu zemljišne administracije od kada se provode katastarske izmjere.

Državna geodetska uprava s katastarskom izmjerom u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove, odnosno osnivanja zemljišne knjige započela je i na području Općine Orle, i to za dio katastarske općine Bukevje.

Otvaranju radova prisustvovao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, načelnik Ervin Vujica, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Sanja Cesarec te predstavnici tvrtke izvođača radova, koji su uoči odlaska na teren održali sastanak o benefitima započetog projekta.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić istaknuo je kako se katastarska izmjera i obnova zemljišne knjige za dio k. o. Bukevje provodi na temelju Godišnjeg programa katastarskih izmjera za 2024. godinu koji je donijela Vlada RH, a koja je prepoznala da sređene evidencije o nekretninama pridonose razvoju lokalne sredine.

-Ovo je povijesni dan za Općinu Orle i za mještane Bukevje, jer je započela katastarska izmjera, koja će dovesti i do osnivanja nove zemljišne knjige. Građanima će to donijeti velike koristi, jer njihove parcele i nekretnine bit će evidentirane u novom katastru. Time će se omogućiti da oni lakše, bolje i brže raspolažu svojim nekretninama. Korist od toga će imati i Općina, investitori i svi oni koji će imati potrebu za podatcima iz zemljišne knjige- kazao nam je ravnatelj Šustić, koji je tom prilikom naglasio kako je aktivno sudjelovanje svih stanovnika ključno za uspješnu provedbu projekta.

Rezultat projekta bit će evidentiranje svake čestice u katastru i u zemljišnim knjigama te usklađivanje sa stvarnim stanjem na terenu.

-Za nas je ovo velika stvar, jer ovdje se radi o više od 2500 čestica za koje će vlasnici dobiti čiste papire. Hvala Vladi RH i Državnoj geodetskoj upravi što su nas prepoznali i omogućili ovaj projekt za koji vjerujem da će se nastaviti i na ostalim područjima općine- poručio je načelnik Ervin Vujica.

Kako nam je rekao direktor GEO Grupe Željko Perić, koja izvodi radove katastarske izmjere spomenuti radovi trajat će do

-Važan je odaziv svih nositelja prava po katastru i zemljišnim knjigama. Štoviše, njihova je dužnost i pravo da nam pokažu svoju parcelu i svoje međe. Onako kako nam oni pokažu to ćemo mi evidentirati i obraditi- rekao nam je Perić.

Investicija na području Općine Orle vrijedna je oko 450 tisuća eura, a ovim će se izmjerama urediti čestice na prostoru nešto većem od 850 hektara. Provedba projekta trajat će do kraja ožujka 2025. godine.

Aktualno
Orle