Izloženi golubovi, perad, kunići i ptice

FOTO: Velika Gorica još jednom domaćin izložbe malih životinja. Posebnu pažnju plijene turopoljska patuljasta kokoš i posavska kukmasta kokoš

Gotovo tisuću eksponata malih životinja izloženo je u holu Srednje škole Velika Gorica od strane 70 izlagača iz cijele Hrvatske
DSC_7376

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005., od petka pa sve do nedjelje domaćin je 29. državne izložbe i 17. županijske izložbe golubova, peradi, kunića i ptica. Gotovo tisuću eksponata malih životinja izloženo je u holu Srednje škole Velika Gorica od strane 70 izlagača iz cijele Hrvatske.

-Na izložbu je prijavljeno 760 golubova u 40-ak pasmina, 60-ak pasmina velike peradi, 60-ak primjeraka patuljaste peradi gdje posebno ističemo turopoljsku patuljastu kokoš, koju je naša udruga standardizirala i dovela do priznavanja od strane Saveza. No, još više se moramo pohvaliti s posavskom kukmastom kokoši koja je prošle godine priznata od strane Ministarstva poljoprivrede kao tek treća izvorna pasmina peradi u Hrvatskoj. Osim toga na izložbi je izloženo i 66 primjeraka kunića- kazao je predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005., Mihael Pavišić.

Kako je istaknuo predsjednik udruga intenzivno posljednjih godina radi na omasovljenju članstva, prvenstveno mladim članovima kako bi što duže održali ovaj plemeniti hobi.

-Tko se želi posvetiti uzgoj on može i nešto zaraditi. Upravo iz toga razloga je i priznata posavska kukmasta kokoš. To priznavanje je bilo u svrhu komercijalizacije te pasmine, jer ona je izrazito isplativa, jer radi se o kokoši koja ima meso vrhunske kvalitete, dok su jaja bogata omega masnim kiselinama- naglasio je Pavišić.

Veliku podršku Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. u svom radu ima od strane Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, koji su i ove godine podržali ovu izložbu. Službenom otvorenju izložbe nazočilo su tako pročelnik Jedinstvenog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

-Čestitka organizatorima na organizaciji još jedne izložbe. S veseljem mogu pozvati sve da dođu i pogledaju izložbu, jer ovako veliki broj prekrasnih eksponata može se rijetko vidjeti. Ovo je posebno privlačno za djecu i mlade, vjerujem da rad ovih volontera neće proći nezamijećeno- poručila je Glasnović.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u subotu od 8 do 20 sati te u nedjelju od 8 do 12 sati.

Događanja
Velika Gorica