FOTO: Velika Gorica ima viceprvake svijeta u robotici, Doru i Antonija Dijanića

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić održao je prijem aktualnih viceprvaka svijeta u robotici, Dore i Antonija Dijanića.

– Upriličili smo ovo primanje kako bismo vam ukazali i priznanje i čast na uspjesima koje ste polučili na svjetskoj razini. Ne samo da ste nastupili na natjecanju, nego ste i osvojili vodeća mjesta. Dokazali ste da dolazite iz jedne države koja ima talente. U mnogim smo stvarima ostvarili svjetske rezultate, a da nismo imali uvjete. Mi kao Grad smo, također ponosni, a ono što smo kratkoročno postigli, treba u nastavku postati strateški dugoročno – razvijati uvjete i okolnosti, da stvaramo takve ljude jer ćemo kroz takve generacije stvarati društvo. Nadamo se da sada nećete stati, poručio je gostima Barišić. 

Naime, Dora i Antonio sudjelovali su na najprestižnijem svjetskom prvenstvu u robotici “RoboCup” koji je ove godine organiziran u dalekoj Australiji. Kao dio tročlane ekipe “Školska knjiga CRO team” u kojem se natjecao i Borut Patčev, ostvarili su zapažene uspjehe. Osim visokog drugog mjesta, doma su odnijeli titulu supertima s kolegama iz Švedske. U potonjem su dijelu natjecanja, imali priliku demonstrirati svoja vrhunska umijeća programiranja.

Što se glavnog dijela natjecanja tiče, riječ je o simulaciji Rescue Line, gdje je pred sudionike stavljen ljudima nepristupačan teren iz kojeg robot mora izvući preživjele i preminule žrtve te sigurno napustiti evakuacijsku zonu. Natjecanje je trajalo četiri dana, tijekom kojih su sudionici morali savladati devet staza. 

– Svaki su dan staze bile sve teže i teže, a želja za medaljom bila je sve veća i veća. Tu je bilo mnogo napora, suza i znoja, ali na kraju smo uspjeli završiti drugi, dok smo se u supertimovima dokazali kao jaki supertim. Upoznali smo nove prijatelje iz Irana, Italije i Amerike, što je bila svrha ovog natjecanja – upoznati nove ljude sa svih krajeva svijeta, komentirala je Dora.

Pred Dijanićima su sada druga natjecanja, nakon kratkog odmora namjeravaju, između ostalog, pokoriti Rusiju, Španjolsku i Francusku, gdje se, također nadaju odličnim rezultatima. 

Važno je za istaknuti kako i najmlađi član obitelji Dijanić, Ivan, polako, ali sigurno kroči putem kojeg su utrli njegov stariji brat i sestra. Iako mu dobna granica onemogućava nastup na svjetskom prvenstvu sljedeće godine, Ivan se uzdigao u poznato ime na robotičkoj sceni te se tako do sada nadmetao na natjecanju u Zagrebu, gdje je završio četvrti, u Sloveniji u kojoj je zauzeo visoko drugo mjesto te u Austriji završivši peti u konkurenciji od 60 ekipa.