FOTO: U Zaprešiću blagoslovljena dvorana blaženog Alojzija Stepinca

Novouređena dvorana nosi ime utemeljite župe, blaženog Alojzija Stepinca, na što su zaprešićki vjernici posebno ponosni
104163747_612291636160098_1950961460746236727_n

Nakon sedam godina od otvorenja i blagoslova crkve sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću, župljani su se vratili u kriptu ispod crkve. No sada je kripta pretvorena u dvoranu koja je preuređena u višenamjenski prostor koji će biti mjesto okupljanja vjernika i građana grada Zaprešića. Pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, održao je svečanost blagoslova dvorane koja nosi ime blaženog Alojzija Stepinca.

O samoj povijesti nastanka izgradnje Crkve, govorio je upravitelj župe sv. Petra apostola vlč. Ivan Frkonja, a tamo je svoj svećenički poziv počeo još kao župni vikar.

-Nakon 1991. godine kada je započeta gradnja, pa sve do 2013. godine, kripta je bila mjesto kompletnog pastoralnog života Župe sv. Petra apostola u Zaprešiću. Od 2013. Godine, nakon posvete crkve sv. Ivanu Krstitelju, preselili smo se u nove prostore. Željeli smo urediti i ovaj prostor u polivalentnu dvoranu koja će biti na služenje ne samo članovima župne zajednice već i šireg društva i grada Zaprešića. Zahvaljujući Ministarstvu europskih fondova i Gradu Zaprešiću koji su podržali projekt, ali i velikom doprinosu župljana, uspjeli smo u ovom velikom pothvatu- o povijesti gradnje crkve i važnosti kripte govorio je vlč. Frkonja.

O važnosti ove dvorane na svečanosti blagoslova govorio je i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

-Ova je dvorana godinama bila mjesto svetih misa u Zaprešiću dok nam crkva nije bila uređena. Svi smo je nazivali kripta. I bila je to u doslovnom smislu, kao katakombe u prva kršćanska vremena. Iz nje je stasala i oblikovala se živa zajednica, zaprešićka crkva. Kao što vidimo, crkva je izgrađena i posvećena, ona je simbol prepoznatljivosti našeg grada. Uzoriti kardinal Josip Bozanić s pravom ju je nazvao zaprešićka katedrala- istaknuo je Turk.

Novouređena dvorana nosi ime utemeljite župe, blaženog Alojzija Stepinca, na što su zaprešićki vjernici posebno ponosni. Dvorana je u potpunosti rekonstruirana. Promijenjena je kompletna elektroinstalacija, postavljena nova rasvjetna tijela, sanirani zidovi, klimatiziran je prostor koji je poprimio izgled amfiteatra sa 170 sjedećih mjesta, a uvedena je i tehnika koja je u jednoj takvoj modernoj dvorani potreba, od projektora i platna do mikrofon i ozvučenja.

Cijeli projekt koštao je nešto više od 1,2 milijuna kuna, a vlč. Frkonja izrazio je zadovoljstvo što je sada cijeli prostor crkve i njenog okoliša uređen i na raspolaganju župljanima i široj zajednici.

Nakon svečanosti blagoslova dvorane održana je svečana akademija koju su uveličali mješoviti župni zbor sveta Cecilija, zbor mladih Stijene te dječji zbor Božje krijesnice, a zaslužnima za razvoj ovog projekta uručene su nagrade i zahvalnice.

Događanja
Grad
Hrvatska
Vjera
Zagrebačka županija
Zaprešić