Radovi kreću početkom kolovoza

FOTO: U Velikoj Gorici predstavljen Centar za starije osobe vrijedan 11,7 milijuna eura

Završetak radova očekuje se u lipnju 2026., dok bi Centar svoja vratara trebao otvoriti u jesen iste godine
DSC_3831

U jesen 2026. godine s radom bi u Velikoj Gorici trebao započeti Centar za starije osobe, istaknuto je na današnjoj uvodnoj konferenciji kojom je predstavljen projekt “Centar za starije osobe u Velikoj Gorici”. Bit će to jedan od 18 centara koji se grade na području Hrvatske.

-Dobar dio posla do sada je odrađen, od pripremne dokumentacije do ishođenja građevinske dozvole, koja je bila preduvjet za dobivanje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Trenutno smo u fazi javne nabave, odnosno pripreme dokumentacije za izbor izvođača radova. Očekujemo da u naredna tri mjeseca sklopimo ugovor s najboljim ponuditeljem i da će početkom kolovoza započeti radovi na izgradnji objekta. Naša su očekivanja da do lipnja 2026. objekt bude u potpunosti izgrađen i opremljen, a da Grad u međuvremenu s partnerima osnuje javnu ustanovu, koja će upravljati tim objektom, kako bi u jesen 2026. objekt bio funkcionalan, odnosno predan našim sugrađanima na korištenje- kazao je pročelnik za Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije Domagoj Ilečić.

Projektom će se stvoriti preduvjeti za pružanje cjelovite skrbi starijim osobama koje žive kod kuće kroz izvaninstitucijski oblik skrbi. Iznimno će se pružati usluga smještaja starijim potpuno funkcionalno ovisnim osobama čije potrebe ne mogu biti zadovoljene pružanjem izvaninstitucijskih usluga. Projektom se također predviđa integrirana cjelovita skrb za starije osobe koja uz socijalne usluge podrazumijeva i zdravstvenu skrb na primarnoj razini.

Socijalne usluge koje će se pružati u Centru za starije osobe namijenjene su socijalno ugroženim skupinama stanovništva, starijim osobama s najvećim rizikom od siromaštva u lokalnoj zajednici, koji te usluge ne mogu platiti na slobodnom tržištu.

-Benefiti ovoga centra su veliki, jer centara ovakvog tipa u Hrvatskoj još nema. To je nadogradnja, odnosno standard više u odnosu na domove za starije osobe. Još dodatna specifičnost Centra je ta da će on uz socijalne usluge pružati i zdravstvene, budući da će pružati usluge ambulante obiteljskog liječnika, fizikalnu terapiju, kinezi terapiju, odnosno sve ono što je našim sugrađanima najpotrebnije- naglasio je Ilečić.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako je ovaj Centra još jedan pokazatelj uspješnosti privlačenja EU sredstava u Veliku Goricu.

-Ovo je i jedan od povijesnih trenutaka za Veliku Goricu. U Centru će biti 503 mjesta za izvaninstitucionalne usluge, čime će ovaj Centar biti najmoderniji mogući oblik centra za starije osobe. Osim toga, u Centru će biti osiguran smještaj za 102 korisnika- istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ukupna vrijednost investicije je 11,7 milijuna eura, pri čemu su već osigurana EU sredstva u iznosu od 6.138.429,89 eura, dok će se ostatak pokriti iz gradskog i županijskog proračuna.

Aktualno
Velika Gorica