Zelinska gljivarijada okupila brojne gljivare

FOTO: U šumi Raclinjak otvoren jedinstveni gljivarsko-edukativni park

Sveti Ivan Zelina ima prvi park ovakve vrste u Hrvatskoj
WhatsApp Image 2023-06-03 at 15.58.29 (2)

Protekle subote u Svetom Ivanu Zelini održana je tradicionalna 21. po redu Zelinska gljivarijada. U sklopu manifestacije u organizaciji Gljivarske udruge Amanita, u šumi Raclinjak otvorena je i poučna staza s gljivama, duga 250 metara.

Na stazi se nalazi dvadeset panoa i ukupno 120 fotografija gljiva kao izuzetna prilika za edukaciju mladih te zaljubljenika u gljivarenje. Misleći na budućnost mladih, zelinski gljivari, koji su projekt financirali zahvaljujući europskim sredstvima, osmislili su i oglednu parcelu s mikoriziranim sadnicama.

-Vjerujem kako će ovo potaknuti i druge da diljem Hrvatske otvore ovakve poučne gljivarske staze. Ovom stazom želimo promovirati o gljivama koje su nepoznate ljudima. Također, želimo da školska djeca ovdje imaju radionice na otvorenom i da ih naučimo osnovama jestivih i nejestivih gljiva, kako bi sačuvali fond gljiva koji nestaje uništavanjem šuma- rekao nam je predsjednik Gljivarskog društva Amanita Dalibor Brebrić, naglasivši kako zelinske šume obiluju gljivama.

-Kroz dva do tri tjedna krenut će sezona gljiva koje su karakteristične za proljeće i ljeto- otkrio nam je Brebrić, koji se na svesrdnoj pomoći zahvalio i Gradu Svetom Ivanu Zelini, koji im je pružio punu podršku u realizaciji ovoga jedinstvenog projekta za hrvatske prilike.

-Ovaj park jedna je lijepa kruna i nagrada za deset godina rada ove udruge, koja je prije deset godina krenula jako skromno. No, rasli su iz godine u godinu i došlo do ovoga što danas vidimo. Smisao svega ovoga je da ljudi i djeca dođu u ovaj park i uživaju u prirodi, ali i da nauče nešto o gljivama i njihovoj važnosti za cijeli eko sustav- poručio je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Događanja
Sveti Ivan Zelina