Komemorativna svečanost

FOTO: U Oborovu održan komemorativni skup za poginule u Oborovskoj bitki

Gotovo osamdeset godina prošlo je od Oborovske bitke, koja se dogodila 29. ožujka 1944. godine, a u kojoj su znatno jače snage sila Osovine, u čijem sastavu su bile njemačke, čerkeske te ustaške i domobranske snage, opkolile pripadnike partizanskih jedinica – Druge moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda na području Oborova, pri čemu su poginula 152 partizanska borca
oborovska bitka_7

Kod spomen obilježja Oborovskoj bici te kod kosturnice poginulih boraca i ove je godine održana komemorativna svečanost u organizaciji Udruge antifašističkih boraca.  Tom prigodom vijence su položili članovi udruge te izaslanstva Grada Dugog Sela, Općine Rugvica.

U ime Udruge antifašističkih boraca nazočnima, među kojima je većina bila iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, obratio se potpredsjednik UAB-a Grada Zagreba i Zagrebačke županije Mladen Matijašec podsjetivši na značaj i na tijek ove bitke u kojoj je prepolovljeno brojno stanje partizanskih boraca koji su se našli u okruženju. Matijašec je rekao i kako na antifašističku borbu u Hrvatskoj treba gledati kao na dio antifašističkog bloka u cijelom svijetu te kako je i ta borba bila značajan preduvjet za stvaranje moderne hrvatske države.

Izaslanik Općine Rugvice i općinski vijećnik Velimir Krznar s ponosom je istaknuo kako je Oborovac te kako se Oborovska bitka nikad ne smije zaboraviti. Krznar je svoje izlaganje zaključio stihovima Jože Horvata: „ U ovoj grobnici mrtve ne traži, heroji žive, stoje na straži…“!

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je Partizanski zbor iz Zagreba te vokalna skupina Koledarice iz KUD-a Preporod u Dugom Selu. (NHM)

Događanja
Rugvica