Dani ponosa i slave

FOTO: U dugoselskom KIC-u pogledajte izložbu ratnog puta Gromova

U Dugom Selu održan prvi dio obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“
Izložba_ratnog_puta_Gromova_Dugo_Selo (6)

15. svibnja 1991. ustrojena je 2. gardijska brigada Gromovi. Obljetnica se obilježava u Petrinji u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u Oluji. Inače, 208 pripadnika Gromova poginulo je u Domovinskom ratu, a njih oko 1.200 je ranjeno.

U sklopu obilježavanja, u prostoru KIC-a u Dugom Selu, otvorena je izložba ratnih fotografija 2. gardijske brigade „Gromovi“.

-Želja nam je da ovom izložbom građanima pokažemo dijelove ratnoga puta jer smo vezani za ovo područje. Odavde smo krenuli u čitavu Hrvatsku. Ovo je jedno malo hvala za sve što su građani Dugog Sela napravili za nas- rekao je umirovljeni pukovnik, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec.

Na izložbi su prikazane 54 fotografije koje prikazuju ratni put Gromova u Domovinskom ratu. Fotografije su prikupljene na razne načine, a dio su i monografije brigade te prikazuju kako je pripadnicima bilo na terenu.

-Naš ratni put brigade je izuzetan po uspjesima, bojištima, doprinosu pobjedi i oslobađanju zemlje, osiguranju mira. Dugo Selo nam je bilo strategijski trokut za zaštitu okolnih krajeva. Zahvaljujem svim građanima na pružanju pomoći. Svaki pripadnik dao je svoj doprinos, a ove fotografije govore više od tisuću riječi- kazao je general Vlado Šindler.

Ratni put Gromova započeo je u lipnju 1991. na Mostu mladosti zaustavljanjem tenkova JNA, pa na Ljubovo, a potom je daljnji ratni put brigade odredio razmještaj postrojbi. Sudjelovali su i u obrani Karlovca, u borbama na Banovini i na Banskoj Posavini, branili su Petrinju, Sisak, Sunju. Uz to, sudjelovali su u operacijama na deblokadi južnog bojišta, a dali su izniman doprinos u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Bljesak, Oluja i Una.

-Naš grad ima svoju povijest preko 2. gardijske brigade Gromovi. Kao dragovoljac sudjelovao sam u operacijama oslobođenja Hrvatske i to je ostalo vječito u mom srcu. 230 pripadnika brigade bilo je iz Dugog Sela. Nakon svih ovih godina, generacijama ostavljamo osmijeh i dvije riječi – sloboda i ljubav; sloboda prema svom narodu i državi i ljubav prema svima. Meni ostaje jedna jedina dužnost – kako naučiti našu djecu, buduće generacije da vole ovu zemlju i da u njoj ostanu, da se ne isele, kako im usaditi ljubav prema domovini i stav da je ovdje najbolje- rekao je gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian.

Izložbu je moguće razgledati do petka 19. svibnja od 10 – 18.00 sati (uz prethodnu najavu na mob 095 845 0786 – Milenko Tolić).

Događanja
Dugo Selo