FOTO: U Dugom Selu se gradi Centar izvrsnosti za robotiku vrijedan 14 milijuna kuna

Izgradnjom Centra izvrsnosti za robotiku Srednja škola Dugo Selo dobiva 720 metara kvadratnih novog prostora u kojem će biti smještene učionice, praktikumi, velika radionica i kabineti za nastavnike, a novi objekt bit će spojen hodnikom s postojećom školom

Još ljetos u Dugom Selu kod Srednje škole Dugo Selo započeli su radovi na izgradnji Centra izvrsnosti za robotiku, unutar kojeg će na najsuvremenijim strojevima učenici učiti o azvoju i  sustava upravljanja robotima u industrijskoj proizvodnji, uslužnim djelatnostima i kućanstvu. Budući centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu jedan je od tri projekta u sklopu 114 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, Industrija 4.0 za kojeg je Zagrebačka županija iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

Uz domaćine ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinku Svetec, radove koji su danas zastali zbog kišnih neprilika nakratko su obišli zamjenik župana Ervin Kolarec i gradonačelnik Nenad Panian.

-Ovim projektom omogućuje se povećanje konkurentnosti naših mladih na tržištu rada, moći će pronaći svoje radno mjesto ne samo u Županiji, već i šire- poručio je zamjenik župana Ervin Kolarec, dok je gradonačelnik Nenad Panian kazao kako se ovakvim ulaganjima radi na tome da mladi ostanu u Hrvatskoj.

-Današnjim danom Dugo Selo je otišlo stepenicu više. Naša je vizija zadržati našu djecu nakon školovanja, a ovaj Centar će tome zasigurno puno pridonijeti. Vizija budućnosti je danas u Dugom Selu- zaključio je gradonačelnik.

Izgradnjom Centra izvrsnosti za robotiku Srednja škola Dugo Selo dobiva 720 metara kvadratnih novog prostora u kojem će biti smještene učionice, praktikumi, velika radionica i kabineti za nastavnike, a novi objekt bit će spojen hodnikom s postojećom školom.

-Naši učenici iz sektora strojarstva i elektrotehnike će dobiti novu priliku za bolje i kvalitetnije učenje, utemeljeno na praktičnoj primjeni čime će steći kompetencije za bolju konkurentnost na tržištu rada. U tim sektorima imamo 385 učenika, odnosno 55% od ukupnog broja naših srednjoškolaca u svim školskim programima- rekla je ravnateljica škole Darinka Svetec.

Inače, uz Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu, u Velikog Gorici se gradi Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, a u Samoboru se gradi Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.