FOTO: U Bukevju obilježena 30. godišnjica 1. Velikogoričke topničke bojne

Upravo u Bukevju je 22. veljače 1992. 1. Velikogorička topnička bojna i službeno postrojena

Povodom obilježavanja 30. godišnjice osnutka 1. Velikogoričke topničke bojne, u Društvenom domu Bukevje održana je prigodna svečanost, na kojoj su prikazana i dva filma, o ratnom djelovanju bojne koje je započelo 29. rujna 1991. s 44 vojnika. Upravo u Bukevju je 22. veljače 1992. 1. Velikogorička topnička bojna i službeno postrojena.

-Ova postrojba imala je značajnu ulogu jer su se Velika Gorica, Turopolje i Zagreb branili na Kupi. Nijedna gardijska brigada nije bila na tom području, stoga smo sve radili potpuno sami. Na cijeloj bojišnici od Šišinca do Lijevih Štefanki djelovalo je naše topništvo s utvrđenim minobacačkim položajima trećeg stupnja. Na sreću, žrtava nije bilo jer je sustav zapovijedanja funkcionirao- rekao je Stjepan Dianežević, prvi ratni zapovjednik topničke bojne.

Obljetnici je nazočio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je između ostaloga istaknuo kako su branitelji prepoznati po karakteru koji je oduvijek bio utkan u turopoljsko dobro.

-Veliko vam hvala što ste bili heroji kada je to bilo najpotrebnije i što ste danas heroji u miru. Dragi naši branitelji nemojte se nikada samo umoriti od toga da prenosite istinu na nova pokoljenja, jer jedino je vaša istina prava istina– istaknuo je Ačkar.

Tridesetu obljetnicu 1. Velikogoričkoj topničkoj bojnoj čestitali su brojni uzvanici među kojima su bili načelnik Orla Ervin Vujica, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, general Dragutin Repinac ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.