FOTO TUROPOLJSKO JURJEVO – Tradicija duga 27 godina

Prve nedjelje nakon blagdana Svetog Jurja, svi putevi vode u Lukavec gdje se već tradicionalno obilježava Turopoljsko Jurjevo u organizaciji Plemenite opčine Turopoljske. Po 27. puta Lukavec gradom su zavladale vojne postrojbe koje su došle iz cijele Hrvatske, a uz župana Plemenite Opčine Turopoljske dobrodošlicu im je zaželio i gradonačelnik Dražen Barišić.

-Sveti Juraj je nebeski zaštitnik naše povijesne postrojbe, Turopoljskog banderija. Jurjevo je prilika da se na početku proljeća ponovno okupimo i zajednički proslavimo taj značajan dan. Naša misao vodilja je da organiziramo manifestaciju tako da tu bude sadržaja za sve uzraste, a u centralnom razmišljanju nam je kulturni identitet- istaknuo je župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj pl. Odrčić.

Za očuvanje turopoljske kulturne baštine pobrinula su se tako brojna kulturno-umjetnička društva iz Turopolja, a svoj obol proslavi dali su i Vitezovi zelingradski, kao i Odred izviđača Tur iz Velike Gorice.

-Svim našim gostima želimo pokazati što je ono istinsko i autohtono iz ovog našeg turopoljskog kraja- poručio je župan Odrčić, koji je ponosan na činjenicu što je Jurjevo zaživjelo s ovim turopoljskim krajem.

Također, posjetitelji su mogli pogledati i zanimljivu izložbu „Drveno graditeljstvo Turopolja“, dok su jutarnji sati bili rezervirani za Svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine te izložbu konja, dok je manifestacija završila paljenjem krijesa za čije su nastajanje najzaslužniji bili gorički izviđači.