FOTO: Trsek je zbuđen, vinogradari se nadaju dobroj godini i finoj kapljici

DSC_6336

Vincekovo je prvi radni vinogradarski dan u kojem vlasnici vinograda bude svoje trseke. Isto je učinio i Ivan Barilić iz Ivanić-Grada koji je danas bio domaćin proslave blagdana svetog Vinka u svome vinogradu na Graberskom brdu. Gazda je po već uobičajenoj tradiciji odrezao tri trsa koja je potom stavio u pehar kako bi se mogla ocijeniti nova vinogradarska godina. A kako bi ona bila što plodonosnija trsek je zalijan vinom, ali i okićem suhomesnatim proizvodima kako bi godina bila što plodonosnija.

-Od danas pa sve do berbe radi se u vinogradu. Prvo ga treba orezati, zatim povezati, nakon čega dolazi prskanje i na kraju berba koja započinje na blagdan Male gospe. Mogu reći kako vinogradare očekuje puno rada i znoja, jer vinograd treba radnika, a ne gazdu. Nagrada za taj rad trebalo bi biti dobro vino, ako nas posluži vrijeme- ispričao nam je domaćin Vincekova, Ivan Barilić, koji je peta generacija vinogradara u svojoj obitelji.

Organizator tradicionalnog dvadesetog Vincekova koje je okupilo brojne vinogradare i njihove prijatelje, bila je Udruga vinogradara i vinara „Brenta“ u suradnji s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad, koja na ovaj način dodatno poboljšava turističku ponudu u svome gradu.

Događanja
Hrvatska