FOTO: Svjetlo dana ugledao kratkometražni film “Iščemo turopolsko blago” kojim se čuva turopoljski dijalekt

"Iščemo turopoljsko blago” u produkciji Grada Velike Gorice i Studia Metar 60, okupio je brojne Turopoljke i Turopoljce, a sve pod redateljskom palicom velikogoričke filmske umjetnice Romane Rožić
DSC_6857

Kratkometražni, 20-minutni film, redateljice i scenaristice Romane Rožić, “Iščemo turopoljsko blago” predstavljen je danas povodom Dana europske baštine, a premijera filma održana je u Dvorani POU Velika Gorica. Riječ je o maloj krimi komediji koja je zamišljena kao lekcija o turopoljskom dijalektu, koji sve više blijedi i nestaje. Inače, 2017. godine turopoljski je dijalekt zaštićen kao kulturno dobro.

-Film je jedna mala komedijica koja ima triler elemente, a tema je turopoljski dijalekt. Tako da scenarij povezuju riječi, a ne priča, gdje je upravo glavni akter dijalekt- rekla je uoči promocije redateljica i scenaristica Romana Rožić, koja je okupila sjajnu “amatersku” ekipu glumaca s kojima je bilo sjajno raditi.

Priču su najbolje mogli ispričati izvorni govornici, dakle glumci amateri s kojima je, kaže redateljica, zadovoljstvo bilo raditi.

-Mislim da su posao napravili izvrsno- istaknula je Rožić.

Jedini profesionalni glumac, koji u filmu tumači biciklista, je Denis Bosak, inače rođeni Zagorec.

-Super smo se zabavljali i stvorili nešto za što se nadam da će se svima svidjeti. Ovaj film je jedan prekrasan moment- kazao je Bosak.

Iz Grada Velike Gorice, koji je prije i pokrenuo ovaj projekt, stižu najave da je ovo tek početak, te da će se nakon prve filmske lekcije našeg turopoljskog jezika, snimiti i druga.

-Planira se snimati i dalje u obliku malih lekcija. Zamišljeno je da snimimo niz kratkih lekcija, na isti način zabavnih kojima ćemo promovirati i našu drugu kulturnu baštinu, spomenike, krajolike itd. U sljedećoj godini planirano je da se radi na scenariju, imat ćemo natječaj i odabrati scenarij i nadamo se da ćemo u budućnosti pristupiti i snimanju filma. To su zahtjevni financijski projekti koji se ne mogu u jednoj godini provesti- ispričala nam je Vesna Župetić iz gradskog odjela za kulturu.

Nakon projekcije filma prikazan je i dvadeset minutni film o nositeljima kulturnog dobra koji su predstaviti sebe i svoj rad na turopoljskom dijalektu.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija