Antunovo u Bukevju

FOTO: Svetac svega svijeta proslavljen u Bukevju

Crkva danas slavi jednog od najomiljenijih svetaca vjerskog puka, uzora mnogih koji mu se utječu
DSC_9055

Blagdan je svetog Antuna Padovanskog. U povodu toga, u župi omiljenog sveca katoličke crkve u Bukevju, svečanim misnim slavljen koje je predvodio velečasni Ivan Vučak, proslavljeno je Antunovo. Na misnom slavlju koncelebrirali su domaći župnik Marijan Prepeljanić, dekan Velikogoričko-odranskog dekanata prečasni Ivan Norbert Koprivec i velečasni Đuro Sabolek.

Sveti Ante jedan je od najomiljenijih svetaca katoličke crkve, a za ovog sveca postoji i priča kako ne postoji molitva koja kroz svetog Antu nije uslišana od Boga, jer je upravo sveti Ante živio život dosljedan Krista.

-Želimo danas ovdje na oltar uz ove nakane koje je vaš župnik pročitao, staviti i sve nakane s kojima smo večeras došli i hodočastili ovoj crkvi, odnosno sve one tjeskobe, probleme, bolesti i sve ono što nas odvlači od Gospodina, sve naše svađe, razmirice i trenutke koje smo željeli provesti s Bogom, ali nas je nešto od njega odvuklo. Želimo danas staviti u zagovor svetoga Antuna i naše živote, naše obitelji i sve ono što smo donijeli ovdje večeras Isusu, da Gospodin Bog primi i usliši naše molitve, da nam oprosti naše grijehe kako bismo iz dana u dan mogli biti ti blagovjesnici ugledajući se na život svetog Antuna- kazao je velečasni Ivan Vučak, koji se u propovijedi osvrnuo na ljepotu koju nam Gospodin dijeli iz dana u dan.

-Miris vaših ljiljana osjeti se ovdje do oltara. To je kao da govorimo o mirisu Boga, o parfemu koji Bog koristi. A to je čistoća, jednostavnost, poniznost. Ovaj bijeli ljiljan, koji nosite ovdje u ovoj prirodi na otvorenom kao da nas želi cijelo vrijeme podsjetiti da postoji još nešto osim ovoga života. Postoji još nešto za što se isplati živjeti. Postoji još nešto za što se isplati žrtvovati, ubijati svoju sebičnost, darovati se drugome, jer kao što i ovaj ljiljan da bi mogao dati miris i kako bi mogao biti u svojoj ljepoti, on se mora rascvasti, mora izaći iz svoga staništa, otvoriti se i pustiti svoj miris, koji je bio u njegovoj sredini. Upravo tako se radi i o našem duhovnom životu. Ne možemo davati sebe, niti svoj miris drugome, ako se ne otvorimo u potpunosti- poručio je velečasni Vučak.

Kako to već nalaže običaj održan je blagoslov djece i ljiljana, a nezaobilazan dio svakog Antunova u Bukevju su licitari i gvirc, kojim su se mnogi odlučili rashladiti.

Događanja
Orle