FOTO: Snage civilne zaštite pokazale su snagu

vjezba

Nakon cjelodnevne terenske, a potom i pokazne vježbe „Sava-Ivanić- Grad 2018“ koju su odradile operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije, stanovnici Zagrebačke županije mogu biti mirni, jer snage civilne zaštite pokazale su svoju snagu. Organizator vježbe bila je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije te županijski Stožer civilne zaštite, a u njoj su sudjelovali vatrogasce iz Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa, Rugvice, Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskoga i Stupnika, policija, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, županijsko Društvo Crvenoga križa, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa kao i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

-Bila je ovo zahtjevna vježba kojom smo simulirali ono što se može dogoditi u slučaju veće poplave. Htjeli smo vidjeti gdje su propusti kako bi se ubuduće ispravili- rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel.

Osnovni segment vježbe bio je uvježbavanje postupaka i mogućih intervencija u slučaju poplave. Gradili su se tako zečji nasipi, uvježbavale tehničke intervencije u nabujaloj rijeci, spašavali ljudi i stoka iz poplavljenih područja, tragalo se za nestalim osobama, gasio se požar objekta i otvorenog prostora, a poseban naglasak stavljen je na stožerno upravljanje i zapovijedanje te međusobnu koordinaciju operativnih snaga civilne zaštite.

-Bitno je uočiti svaki, pa i najmanji propust prilikom vježbe kako se on ne bi dogodio na sljedećoj ili, na daj Bože, u realnoj situaciji. S obzirom na to da su snage civilne zaštite pokazale dobru pripremljenost možemo biti sigurni da i u stvarnoj situaciji možemo adekvatno odreagirati- ispričao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Vježbu je pratio i župan Stjepan Kožić, kao i zamjenik gradonačelnika Ivanić- Grada Željko Posilović.

Grad
Hrvatska
Ivanić-Grad
Ostalo
Zagrebačka županija