FOTO: Proglašeni laureati 14. Pušćanske salamijade i špekijade i Vinologije

Stjepan Horvat i Goran Kovačić šampioni su 14. Pušćanske salamijade i špekijade, dok je titulu šampiona vina zaprešićkog kraja 2022. godine dobio Rajnski rizling OPG-a Žnidarić

U pušćanskom društvenom domu održane su tradicionalne dodjele priznanja najboljim zaprešićkim vinarima te proizvođačima salama i špeka. Udruga vinogradara i podrumara zaprešićkog kraja „Trilikum“ krajem ožujka održala je ocjenjivanje vina na kojem su se pojavila 73 uzorka, a unatoč nepovoljnoj vinogradarskoj godini samo jedan uzorak je odbačen, dok su ostali osvojili brončane, srebrne i zlatne medalje. Velike zlatne diplome su izostale, ali raduje činjenica da su vina zadržala dobru kvalitetu unatoč svim nedaćama.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Robert Brkić istaknuo je da su podrumari iskoristili svo znanje koje su imali kako bi izvukli najbolje iz grožđa, a predsjednik vinogradara Stjepan Đurinski naglasio je kako su u tijeku razgovori da se vina članova promoviraju kroz dvije turističke zajednice, a najavio je i jedan zajednički festival vina vinara s područja zaprešićkog vinogorja.

Dodajmo da je od sortnih vina najbolje ocjene postigao Rajnski rizling OPG-a Žnidarić koji je proglašen i šampionom ove godine, od istog proizvođača najbolji je bio Rose među crnim vinima, najbolji pjenušac imao je Balon Bernard, najboljim aromatiziranim vinom je ove godine proglašeno ono u proizvodnji OPG-a Vugec, dok je među bijelim miješanim vinima najbolje ocijenjeno ono iz OPG-a Jandras Antonia.

Na 14. pušćanskoj salamijadi i špekijadi, koja se održava u organizaciji Udruge „Pušćanska salama“ bilo su ocijenjena 52 uzorka salama i špekova od 35 proizvođača. Najsjajnije priznanje, Šampionsku plaketu Zlatna pušnica 2022. u kategoriji domaće salame osvojio je Stjepan Horvat iz Pušćanske Dubrave, doke je među proizvođačima špeka najbolji rezultat ostvario Goran Kovačić iz Trstenika.

-Čestitam svima koji su proizveli salame i špek i donijeli ga na ocjenjivanje. Salame su već vrhunski proizvodi, dok za špek tek postavljamo kriterije i trebat će još koja godina dok se sve to ne dovede u savršen red. Toliko će trebati i proizvođačima da savladaju neke manjkavosti koje smo uočili na ovom ocjenjivanju- rekao je predsjednik komisije Damir Benčević.

U ime Grada Zaprešića i Općine Pušća sve nazočne pozdravili su zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus i načelnik Općine Pušća Filip Bernardić.