FOTO: Predstavnici Vlade i župan Kožić uvjerili se u ogromne štete u Zaprešiću

Gradonačelnik Željko Turk potvrdio da je statika na Osnovne škole Antuna Augustinčića nije oštećena, te da je danas krenula obnova i da će završiti do kraja siječnja

Tomislav Miletić/PIXSEL

Zaprešić je danas posjetila delegacija Vlade RH i Zagrebačke županije kako bi se osobno uvjerili na ogromne razmjere štete koju je prouzročio potres krajem prošle godine. Uz potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, Zaprešić je obišao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te župan Stjepan Kožić.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako su posljedice iznenađujuće, a informacije o njima su relativno slabe. Više od 80 obitelji do sada je iseljeno iz 81 stana. Osim privatnih, oštećene su i javne zgrade, pa je tako zgrada suda u centru neupotrebljiva, ali sve te službe bit će preseljene u neposrednu blizinu, dio u prostorije CZMZ-a, a dio u zgradu komunalnog poduzeća, kako bi mogle nastaviti s radom i da ih građani mogu koristiti.

Turk je potvrdio da statika na Osnovne škole Antuna Augustinčića nije oštećena, te da je danas krenula obnova i da će završiti do kraja siječnja. Ukupne štete, na privatnim i društvenim objektima, procjenjuju se na nekoliko stotina milijuna kuna, a otvoren je i poseban račun za uplatu financijske pomoći zaprešićkim obiteljima.

U županiji više od 1000 oštećenih objekata

Župan Stjepan Kožić rekao je kako je više od 1.000 objekata u županiji oštećeno, a mnogi će se morati rušiti. Županija je u koordinaciji s najugroženijim općinama i gradovima već podijelila interventnih 10 milijuna kuna, a popravci će biti zahtjevni u dugotrajni.
Ministar Malenica istaknuo je zadovoljstvo reakcijom gradonačelnika i službi kako bi se osigurao prostor za što brže pokretanje rada suda i katastra i gruntovne u Zaprešiću.

Potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović zahvalio je na brzoj intervenciji i zbrinjavanju ljudi što je i najvažnije. Sve ostalo je na svima zajedno, posebno Vladi RH, koja će pomoći svima, a tako i građanima Zaprešića. Istaknuo je važnost da državne i sudske službe što prije počnu s radom i pružanjem usluga građanima Zaprešića.

81 obitelj napustila svoj dom

Zaprešić je najsnažnije pogođeni grad razornim potresom, u Zagrebačkoj županiji, koji je 29. prosinca gotovo porušio Petrinju, a ogromne štete nanio Sisku, Glini i okolnim mjestima. U Zaprešiću je 81 obitelj morala napustiti svoje stanove, a više od njih 50 trajno je neupotrebljivo. Najveće štete su u centru grada na Trgu žrtava fašizma, a posljedice potresa zabilježene su i na zgradi uz Karbon u Aleji hrvatskih branitelja.

Danas je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk održao prvi ovotjedni sastanak s predstavnicima stanara koji su zbog potresa iseljeni iz svojih domova. Svi su dobili obrasce za hitnu isplatu jednokratne pomoći od 5.000 kuna, a iznos će biti uplaćen tijekom tjedna, potvrdio je gradonačelnik Zaprešića na izvanrednoj konferenciji za medije. U suradnji sa stanarima ide se u rješavanje njihovog trajnijeg stambenog smještaja koji će grad subvencionirati u iznosu od 2.000 kuna mjesečno svim vlasnicima stanova koji se moraju privremeno iseliti.

Grad se pobrinuo za građane iz iseljenih stanova, njih 37, te ih smjestio u Pansion GEC u Ivancu Bistranskom, dok je ostatak stanara smješten kod rodbine ili prijatelja. Osim jednokratne pomoći Grad je donio odluku kojom oslobađa od plaćanja komunalne naknade i preuzima obvezu plaćanja naknade za uređenje voda za obveznike kojima je brzim pregledom ustanovljeno teško oštećenje konstrukcije zgrade uslijed potresa te koji su morali privremeno iseliti iz svojih stanova. Gradske komunalne tvrtke otpisat će za navedene obveznike potraživanje za prosinac te obustaviti daljnju naplatu vode, odvodnje i odvoza otpada do ponovne mogućnosti korištenja stanova. Za to vlasnici stanova ne trebaju podnositi posebne zahtjeve.