FOTO: Predstavljena nova zbirka pjesama Dragutina Mihalinca

Zavičajni pjesnik Dragutin Mihalinec predstavio je novu zbirku pjesama jednostavno naslovljenu „Me dvorišče, ma rič“
279290645_568627664497828_8369273862767123170_n

Zavičajni pjesnik Dragutin Mihalinec predstavio je novu zbirku pjesama jednostavno naslovljenu „Me dvorišče, ma rič“ (Moje dvorište, moja riječ). Premda je 2018. godine rezimirao svoj dotadašnji pjesnički opus knjigom izabranih pjesama „I kaj“, također objavljenom u nakladi Udruge Ivana Perkovca, Dragec Mihalinec nije stavio točku na svoje pjesničko stvaralaštvo, već je u međuvremenu pisao nove pjesme. Baš kao i u prve dvije zbirke (prva nazvana Iz srca tiskana je u vlastitoj nakladi) i ovom pjesničkom zbirkom jasno daje do znanja koje su za njega prave ljudske vrijednosti – obitelj, zavičaj, domovina i domaća rič.

Najnovija zbirka sadrži četiri pjesnička ciklusa koji se uglavnom podudaraju s tematskim krugovima njegova pjesništva, a obuhvaćaju rodoljublje, domoljublje i suvremene teme vremena u kojemu živimo. Te tematske okosnice trajno su prisutne u Dragecovu opusu i svjedoče o kontinuitetu njegova stvaralaštva. I ovom svojom trećom zbirkom, Dragutin Mihalinec ponovno podiže „spomenik spominku“ – materinskoj kajkavskoj ikavici koju slavi u istoimenoj pjesmi te je naziva krsnim listom kojim potvrđuje svoj rodni identitet i pripadnost kajkavcima ikavcima.

Zahvaljujući krugu zavičajnih pjesnika, kojima pripada i Dragutin Mihalinec, oni ne samo da cijeli svoj život govore svojom materinskom ikavskom kajkavštinom, nego ju vlastitim pjesništvom iz srca i duše daruju svima nama. I zato ona „mora trajat za navik“ jer je s ljubavlju govorena i s ljubavlju zapisana.O zbirci su govorili predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat, Martina Horvat i Ivana Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te sam autor, a riječi podrške svom mještaninu kao i samoj udruzi koja čuva i promiče kajkavsku ikavicu uputio je načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, a sve je podržao i direktor TZ SSDiB Vladimir Šinko.

Događanja
Hrvatska
Općina
Pušća
Zagrebačka županija