U povodu 30. obljetnice osnutka općine

FOTO: Predstavljena knjiga “25 godina Općine Bistra”

Autori knjige „25 godina Općine Bistra“ su prvi načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić koji je tu funkciju obnašao od 1995. godine i osnivanja Općine Bistra do 2021. godine kroz sedam mandata i Darko Slukan
98f2641d-e8cf-4596-ab6a-4c8b1dca9de1

Iduće godine obilježit će se 30 godina osnivanja Općine Bistra, a upravo je predstavljena knjiga kojom se obilježava njenih prvih 25 godina. Autori knjige „25 godina Općine Bistra“ su prvi načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić koji je tu funkciju obnašao od 1995. godine i osnivanja Općine Bistra do 2021. godine kroz sedam mandata i Darko Slukan, dugogodišnji suradnik Općine Bistra i zanesenjak u društveni život.

Na predstavljanju knjige u Kulturnom centru Bistra okupilo se stotinjak gostiju, uzvanika i prijatelja dvoje autora, a bili su nazočni i današnji načelnik Općine Bistra Danijel Drviš te predstavnici susjednih općine te gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

-Od samog početka funkcioniranja Općine Bistra imao sam priliku pratiti njen rad jer je i sam Zaprešić bio u sličnoj situaciji. Nakon prvih izbora i odluke o osnivanju jedinica lokalne uprave i samouprave Bistra i Zaprešić ostali su dijelom Zagreba što je bilo loše za bilo kakva razvojne planove. Srećom, to nije bilo dugog vijeka i uskoro smo krenuli punom snagom u razvoj svojih mjesta. Krešimir Gulić je Općinu Bistra transformirao u moderno i poželjno mjesto za život i ja mu na tome čestitam. Važno je napomenuti da su u to vrijeme osigurani preduvjeti za nastavak razvoja Bistre što se posebno očituje i gospodarstvu. Jedna od najvećih i najpoželjnijih poslovnih zone je baš u Bistri, a već sada, ali i u narednim godinama, osjetit će se plodovi vizionarstva Krešimira Gulića, ali i današnje ekipe na čelu s načelnikom Drvišom- rekao je Turk.

Autori su o knjizi rekli osnovne informacije, a Gulić se prisjetio trenutaka kad je odlučeno da se napravi dodatni pritisak kako bi Bistra dobila samostalnost.

-Nas su ostavili u sustavu Zagreba samo zato što su htjeli odlagalište otpada s Jakuševca prebaciti u Bistru. Dolazile su razne delegacije i nudile nam neke pogodnosti kako bi mi na to pristali. Nama to nije bilo ni na kraj pameti, a kad smo tražili kamion šodra ili koju cijev za grabu od toga nije bilo ništa. Odlučili smo poslati pismo tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu i na našu sreću on je temu shvatio ozbiljno te je ubrzo napravljena izmjena u granicama gradova i općina. Nije nam bilo lako niti kad smo dobili status Općine jer prve godine jedva da smo skupili novac za platiti subvenciju ZET-u- prisjetio se Gulić.

Nazočni na promociji knjige imali su prilike dobiti besplatan primjerak knjige s potpisima oba autora, a svečanost je uveličao i Tamburaški sastav „Susedi“, a treba dodati kako je tisak knjige u cijelosti financirala Općina Bistra koja je i nakladnik knjige „25 godina Općine Bistra“.

Bistra
Događanja