FOTO: Općina Orle s uspjehom provela EU projekt “Zaželi za Općinu Orle”

Projekt „Zaželi za Općinu Orle“ provodio se na području općine od 1. listopada 2020. kada je u radni odnos stupilo 10 žena koje su skrbile za 60 korisnika svaki mjesec i završava 18. prosinca

Projekt „Zaželi za Općinu Orle“ s provedbom je započeo 1. listopada prošle godine, a sredstva za provedbu jednogodišnjeg projekta osiguralo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje s kojima je općinski načelnik potpisao Ugovor o korištenju sredstava.

Projekt „Zaželi za Općinu Orle“ provodio se na području općine od 1. listopada 2020. kada je u radni odnos stupilo 10 žena koje su skrbile za 60 korisnika svaki mjesec i završava 18. prosinca. U sklopu projekta korisnicima su se pružale usluge: pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u ostvarivanju prava (dostava pomagala, plaćanje računa i sl.), pružanje podrške kroz razgovor i druženje i mnoge druge.

Završnu konferenciju koja je održana u Domu u Bukevju, otvorila je voditeljica projekta Andrea Horžić, koja se tom prilikom zahvalila svim uzvanicima na dolasku.

-Načelnik je prepoznao da se ovaj projekt provede i ovdje kod vas u općini. Vi žene znate koliko su krajnji korisnici bili zadovoljni. -još jednom čestitam na uspješno provedenom projektu i pohvale svima koji su bili uključeni u ovaj projekt, hvala načelniku gospodinu Ervinu te voditeljici Andrei Horžić koja je preuzela projekt u srpnju i smatram kako se promjena uopće nije osjetila te svim ostalim zaposlenima u Općini Orle. Čestitke ženama na stečenoj ispravi zvanja gerontodomaćica i na uspješnom radu na projektu. Spremni smo za III fazu i nadamo se kako će se s daljnjim radom krenuti što prije jer potencijal postoji- istaknuo je konzultant Ante Lovrić.

Voditeljica projekta Andrea Horžić predstavila je kroz prezentaciju ostvarene ciljeve i sami uspjeh provedbe projekta.

-Sa zadovoljstvom mogu reći kako su svi ciljevi projekta ostvareni, zaposleno je 10 žena na 12 mjeseci, sklopljeni su ugovori na određeno, zaposlen je voditelj projekta, brinulo se 12 mjeseci o 68 korisnika sveukupno, te su im se dijelili paketi za čišćenje stambenog objekta. Projekt je promoviran kroz letke i plakate postavljene na području općine te je širi krug zajednice bio informiran o ideji projekta te samim rezultatima projekta- kazala je voditeljica, čestitavši ženama na angažmanu tijekom projekta te stečenoj javnoj ispravi za zvanje gerontodomaćica kojim će se povećati mogućnost zaposlenja.

-Naših 10 žena, ciljane skupina teže zapošljive žene su sudjelovanjem u projektu stekle dodatno radno iskustvo odnosno unaprijeđen im je radni potencijal čime se potencijalno ublažila posljedica njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva. Te im ovim putem zahvaljujem na angažmanu i posvećenosti obrazovanju i čestitam na uspješno položenim ispitima- ispričala je Andra koja je kao zaključak istaknula sljedeće;

-Rezultati koji su proistekli iz ovog projekta na korist su nositelju projektu, Općini Orle kao i partnerima, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Centru za socijalnu skrb za daljnji razvoj projektnih aktivnosti i djelovanja u lokalnoj zajednici, ali i pripadnicama ciljane skupine koje su stekle dodatno radno iskustvo i dodatno obrazovanje te našim krajnjim korisnicima kojima je pružena mogućnost razvoja socijalne integracije.

-Završava jedan divan projekt zahvaljujući kojem smo prepoznali kolika je potreba starijih stanovnika naše općine. Zadovoljstvo odrađenim poslom vidi se i na našim ženama, te korisnicima kojima je ovakav oblik pažnje bio od velikog značaja – istaknuo je na konferenciji načelnik Ervin Vujica, rekavši kako je Općina spremna i za Fazu III.

Ukupna vrijednost projekta bila je 926.052,00 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Uz Općinu Orle, koja je nositelj projekta, partneri su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Velika Gorica.