FOTO: Općina Klinča Sela potvrdila je ispravnost svoga osnivanja

Veselo je ovih dana bilo u Klinča Selima, gdje je proslavljen Dan Općine koji se slavi uz blagdan Male Gospe. Dvodnevna svečanost započela je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Miljenko Vučković prezentirao projekte koji su s uspjehom odrađeni, ali i najavio nove, kojima bi se trebao nastaviti daljnji prosperitet općine.

Općina Klinča Sela osnovana je 1993. godine s relativno malim prihodima, ali velikim potrebama za ulaganjem u komunalnu i svu drugu infrastrukturu.

-To je bio izazov u to vrijeme. Mnogi su se propitivali zašto stvarati takve općine. Vrijeme je pokazalo svoje i potvrdilo ispravnost takve odluke. Danas imamo četiri puta veći proračun nego tada kada smo osnovani- prisjetio se općinskih početaka načelnik Miljenko Vučković istaknuvši kako broj stanovnika u općini raste.

Pomaci na brojnim poljima

Svi oni dio su općinskih udruga za koje se izdvajaju sredstva kako bi se mogle provoditi aktivnosti koje su iz godinu u godinu sve veće, što potvrđuju i brojni rezultati.

-Značajna sredstva ulažemo u vatrogastvo. U posljednjim osam godina nabavili smo sedam vatrogasnih vozila- kazao je načelnik Vučković, pohvalivši se izdvajanjima za komunalnu infrastrukturu.

-Značajan dio infrastrukture financiramo i iz sredstava Europske unije. Do sada smo realizirali više projekata i onih koji su u tijeku iznose 9 milijuna kuna, dok su u pripremi projekti u iznosu od 100 milijuna kuna, od kojih su neki prijavljeni na natječaje- rekao je načelnik.

Općina između ostaloga sufinancira produženi boravak u školi, smještaj u vrtićima, prijevoz srednjoškolaca i studenata koji primaju i stipendije, a nisu zaboravljeni niti umirovljenici koji dobivaju prigodne poklone za Uskrs i Božić.

-Podigli smo i rodiljne naknade te one sada iznose od 2 do 5 tisuća kuna- pohvalio se načelnik Miljenko Vučković.

Riječi pohvale sa svih strana

Svečanu sjednicu svojom su nazočnošću uveličali brojni visoki dužnosnici među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Čelić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier te predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, koji je istaknuo odličnu suradnju Županije i Općine koja se očitovala u brojnim realiziranim projektima.

U ime svih nagrađenih obratio se načelnik Općine Rugvica Mato Čičak koji je između ostaloga istaknuo kako ga raduju sve one mjere koje se poduzimaju za djecu i mlade, dok je saborski zastupnik Davor Ivo Stier poručio kako su se zahvaljujući osnivanju općina razvili oni krajevi koji su do tada bili zapostavljeni.

-Vaša je općina dokaz kako općine imaju smisla i perspektivu- zaključio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Čelić.

Što se planova u budućnosti tiče, općinsko vodstvo vjeruje kako će se uskoro realizirati gradnja sportske dvorane uz novu osnovnu školu, kao i izgradnja općinskog dječjeg vrtića.