FOTO: Nastava u novoj školi u Luki odvijat će se u jednoj smjeni

Luka dobiva europski standard, a učenici, nastavnici i zaposlenici ugodan prostor za rad i učenje

Novoizgrađenu školu u Luki, danas je obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u nazočnosti načelnika Općine Darka Kralja i ravnateljice OŠ Luka Renate Meglić.

Zgrada nove škole prostire se na 2.000 metara kvadratnih, a nastava bi se u njoj trebala održavati samo u jednoj smjeni. Sadašnja školska zgrada stara je više od 110 godina i djelomično je oštećena u dva posljednja potresa, a uvjeti za djelatnike i učenike u novoj zgradi bit će apsolutno drugačiji.

-Zaista nema potrebe puno govoriti o razlikama između nove i sadašnje zgrade. Vidljivo je na prvi pogled da je to izuzetan napredak, a posebno će se vidjeti kada škola počne s radom. Sada nemamo nikakve uvjete za neke istraživačke radove, a preseljenjem će se steći uvjeti za rad u kabinetima i učenici i nastavnici imat će uvjete dostojne vremena u kojem živimo. Svi zajedno jako se veselimo preseljenju, posebno zato što smo imali odličnu suradnju sa svim akterima pri gradnji škole, a svaku sugestiju koju smo im uputili su uvažili- rekla je ravnateljica Meglić.

Škola u Luki trenutno ima 102 učenika, a rad je organiziran u četiri učionice i dvije smjene. Rad u kabinetima ili informatičkoj učionici trenutno je samo san, ali uskoro će se i to promijeniti. Prije nekoliko godina san je bila i sportska dvorana, pa sada već nekoliko generacija ima odlične uvjete za tjelesni odgoj u novoizgrađenoj dvorani.

-Vidimo da je ovaj moderan objekt, građen po standardima za školovanje, građevinski završen i sad je u fazi opremanja. Veseli i činjenica da je odrađen tehnički pregled, a nakon što se opremi i dobiju dozvole od ministarstva moći će se preseliti učenici i nastavnici. Vjerujem da to svi s nestrpljenjem očekuju i da će se ugodno osjećati učenici i nastavnici u ovoj školi vrijednoj 21 milijun kuna. Zagrebačka županija značajna sredstva ulaže u objekte škola i dvorana, a posebno je to važno u manjim općinama poput Luke, koje iz svojeg proračuna ne bi mogle izdvojiti ovako značajna sredstva. Veseli me da ćemo ove godine imati još otvorenja škola i dvorana, a sve po povoljnim uvjetima jer smo se zadužili po povoljnoj kamati prije ove financijske krize u Hrvatskoj i svijetu- rekao je župan.

Radostan je bio i načelnik Općine Luka Darko Kralj koji je istaknuo kako sam pogled na ove dvije zgrade dovoljno govori o potrebi da se nova škola gradi.

-Sada kad je nova zgrada dovršena, u punom svjetlu se vidi starost i trošnost naše postojeće školske zgrade. Siguran sam da učenici, roditelji i nastavnici, ali i svi mještani naše općine, s nestrpljenjem očekuju kad će se škola otvoriti, ali sada nam preostaje rješavanje papirologije i dovršetak opremanja- rekao je načelnik Općine Luka Darko Kralj, jedan od najzaslužnijih što se ustrajalo na projektu nove zgrade umjesto rekonstrukcije postojeće.

Hoće li učenici ove školske godine održati koji tjedan nastave u novoj zgradi ovisi o brzini nabave opreme i ishođenju dozvola. Svi se nadaju da bi se to moglo dogoditi u svibnju, ali radi raznih poremećaja na tržištu moguće je da se sve odgodi za početak iduće školske godine. Kako bilo, školu će moći pohađati 240 učenika u jednoj smjeni čime se otvara mogućnost produženog boravka. Tako Luka dobiva europski standard, a učenici, nastavnici i zaposlenici ugodan prostor za rad i učenje.