Okupilo se oko 1500 liječnika

FOTO: Na Trgu svetog Marka prosvjed liječnika

Pozivom predsjednice Hrvatskog liječničkog sindikata Renate Čulinović Čaić premijeru Andreju Plenkoviću da spasi hrvatsko zdravstvo, u subotu točno u 12 sati i pet minuta, na Trgu svetog Marka počeo je prosvjed liječnika
Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom ‘S.O.S. za zdravstvo’ Marko Lukunic/PIXSELL

Prosvjednici su ispunili ulice oko Markova trga, koji je još uvijek ograđen, te razvili veliki transparent “Zdravstvo je tema, premijeru, vi ste na potezu!”

Ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora ograda je pomaknuta gotovo do crkve sv. Marka gdje je postavljena pozornica s koje će svoje zahtjeve artikulirati predsjednici pet krovnih liječničkih udruga.

Organizatori: Okupilo se oko 1500 liječnika 

Nakon Čulinović Čaić, obratit će se predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

Iz drugih dijelova Hrvatske prosvjednici su stigli u 15-ak autobusa te su od Trga dr. Franje Tuđmana u povorci stigli na Markov trg noseći transparente “SOS za zdravstvo”, “Za ovakvo zdravstvo kriv AP”,  “Ako nas neće Hrvatska, ima tko bi!”, “Premoreni, podcijenjeni, potplaćeni!”, “OTPUZite kako ste i UPUZali”, “Andrija Štampar je uspio jer nije imao HZZO”.

Prosvjedna povorka kretala se središtem Zagreba, zbog čega je promet bio obustavljen oko sat vremena.

Putem su cijelo vrijeme bubnjali i zviždali, a građani su im mahali i priključivali se povorci.

-Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo- pozvala je predsjednica Liječničkog sindikata, pozdravljena povicima odobravanja i zvižducima okupljenih prosvjednika.

Poručila je da je “zdravo zdravstvo u interesu svih nas”, te da ih ne zanimaju politika, ideologija i stranke, te poslala poruku onima koji imaju moć donositi odluke da počnu rješavati probleme u zdravstvu. Osvrnula se i na tvrdnje da liječnici već imaju velike plaće, te poručila političarima da, za razliku od njih, oni svoje plaće zarade nekoliko puta mjesečno.

-Mi predstavljamo tisuće naših građana i pacijenata. Ako netko to ignorira, ne želi dobro Hrvatskoj- istaknula je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić

Aktualno
Događanja
Hrvatska