FOTO: Na Sipčini otkriveni do sada nezabilježeni objekti

Istraživanja na Sipčini u Okešincu započela su 2012., nakon što je nalazište šezdesetak godina bilo zaboravljeno

Nakon četiri tjedna ovogodišnjih istraživanja, načelnik Općine Križ Marko Magdić obišao je lokaciju arheološkog nalazišta Sipčina, gdje je u razgovoru s voditeljicom istraživanja arheologinjom Leom Čataj doznao sve o rezultatima ovogodišnjih iskapanja.

Inače, istraživanja na Sipčini u Okešincu započela su 2012., nakon što je nalazište šezdesetak godina bilo zaboravljeno.

-Nalazište je otkriveno 1964., kada su obavljena manja istraživanja, da bi nas to zaintrigiralo i započeli smo s istraživanjima. Ovdje se radi o iznimnom i poprilično velikom arheološkom nalazištu. Kada smo započeli s iskopima, uvidjeli smo da se radi o antičkom nalazištu- rekla nam je Lea Čataj, otkrivši kako je do sada istraženo 1500 kvadra zemljišta, dok je površina nalazišta oko 2 hektara.

-Do sada smo otkrili dva objekta, pri čemu su na jednom objektu započeli konzervatorsko-restauratorski radovi, zbog prezentacijske svrhe. Drugi će objekt vjerujem biti istražen druge godine. Ove smo godine otvorili oko 240 kvadrata i naišli smo na krajnje zidove objekta. U tijeku su radovi na istraživanju jednog bunara- otkrila nam je arheologinja Lea Čataj, pohvalivši podršku Općine u cijelom ovom projektu.

-Naše su dugoročne ideje da ovdje napravimo turističko-gospodarski i edukativni kompleks- poručio je načelnik Magdić istaknuvši kako je Općina u proračunu osigurala 100 tisuća kuna za istraživanja, koliko je osiguralo i Ministarstvo kulture i medija.