Najboljima uručena priznanja

FOTO: Ministarstvo poljoprivrede podržava gradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava

Održana godišnja skupština Saveza uzgajivača simentalskoga goveda
428656180_865759862228539_6123279438035014826_n

Godišnju skupštinu, kojoj je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u Dubravi je održao Saveza uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM). Ministrica je ovom prigodom ponovila da će Ministarstvo poljoprivrede podržati gradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

-Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. Odredili smo da među tom infrastrukturom bude i centar za stočarstvo, to je u proračunu za 2024., pa se nadam da ćemo uskoro, na održiv način, započeti ovaj projekt- rekla je Vučković.

Dražen Kopač

Zemljište za gradnju Centra je osigurano, projektno-tehnička dokumentacija je izrađena i čeka se građevinska dozvola. Prema riječima Damira Horvatića, predsjednika ZG SIM-a, procjena je da bi gradnja Centra koštala oko 10 milijuna eura. Na temelju dosad obavljenih razgovora, najveći dio sredstava – oko 70 do 80 posto – osiguralo bi se iz državnoga proračuna.

-Dogovor je da se prije nastavka razgovora izradi studija izvedivosti, odnosno opravdanosti ovoga projekta- rekao je Horvatić.

Sjednici je u ime Zagrebačke županije nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković rekao je da bi se Centar za razvoj stočarstva gradio za potrebe devet hrvatskih županija.

Dražen Kopač

-Deset milijuna eura za Hrvatsku ne bi smjeli biti veliki novci! Regionalni centar za razvoj stočarstva je puno više od matematike!- rekao je Kraljičković.

Regionalni centar trebao bi pružati sustavnu stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te uslugu cjeloživotnoga obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

-Vidljivi su veliki koraci prema naprijed oko Centra za stočarstvo. Projekt je pri kraju, uskoro će se izdati i građevinska dozvola i nema više prepreka za izgradnjom velikog europskog centra u Dubravi- rekao je načelnik Tomislav Okroša pohvalivši obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Burek na primljenoj nagradi za najbolje proizvođače mlijeka.

Dražen Kopač

Na skupštini ZG SIM-a, uz ostalo, govorilo se o prošlogodišnjim aktivnostima te je donesen plan rada za ovu godinu. Najavljena je i organizacija prvog „Dubravskog stočarskog sajma“, sajamske priredbe u sklopu obilježavanja Dana općine Dubrava.

Dražen Kopač

Ministrica poljoprivrede stočarima je uručila priznanja ZG SIM-a za osobito uzgojno postignuće (više od deset teljenja po kravi) i najbolje rezultate u genotipizaciji.

Događanja
Dubrava