Tradicija duga 12 godina

FOTO: Kosci kosiju i folklorni susreti u Šenkovcu turistička su atrakcija

Ove godine bilo je petnaestak muških ekipa te četiri ženske koje su kosile bez natjecateljskog imperativa
8936bfb9-8e0e-4d49-8dd2-6728bb802fc7

Udruga Ivana Perkovca i KUD “Mihovil Krušlin” uz podršku TZ Savsko-sutlanska dolina i brigi te pod pokroviteljstvom Općine Brdovec organizirali su međunarodnu manifestaciju “Kosci kosiju” i folklorne susrete kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske te s gostima iz Slovenije i Mađarske.

Manifestacija je pokrenuta prije 12 godina i od tada je stekla popularnost među brojnim udrugama te u okolnim mjestima. Danas je već prerasla u turističku atrakciju pa nije rijetkost da u Šenkovec ljudi dođu samo kako bi vidjeli kako se nekad kosila livada. Ove godine bilo je petnaestak muških ekipa te četiri ženske koje su kosile bez natjecateljskog imperativa. Manifestaciju je otvorio načelnik Općine Brdovec Alen Prelec ta je sudionicima poželio mnogo sreće i uspjeha, a organizatorima da nastave s održavanjem ove vrijedne tradicije.

Ovo vrlo zanimljivo i tradicionalno natjecanje u košnji trave kosom, kako se nekad radilo, nastoji otrgnuti zaboravu nekadašnji način života i rada u ovom kraju. Pobjedu je odnijela ekipa kosaca iz mađarskog mjesta Bizonja gdje žive Hrvati duže od 500 godina, a još uvijek velik dio njih govori materinji jezik. Suradnja Šenkovca i Bizonje traje već dvadesetak i više godina, a međusobni posjeti svake godine su uobičajeni.

Manifestacija se nastavila folklornim susretima na kojima je nastupilo desetak skupina koje su pjesmom i plesom donijele dašak svojeg zavičaja u Šenkovec. Čulo se tako slovenskih pjesama, plesova i pjesama s otoka Pašman, zagorsku notu donijeli su gosti iz Mača, a čulo se i kako pjevaju u Jakovlju, Bistri… Program je omogućio da mnogobrojni posjetitelji uživaju u pjesmama i plesovima, a svi su se mogli okrijepiti dobrim vinom i težačkom hranom kakva se u ono vrijeme jela. Bilo je tu žganaca, čvaraka, odličnog graha i raznih domaćih specijaliteta.

Vrijedne udruge su na štandovima pokazale čime se sve bave i što proizvode, a najvažnije je bilo druženje koje su u odličnom raspoloženju uz glazbu i ples nastavilo dugo u noć.

Brdovec
Događanja