Rana berba

FOTO Jaskanski i plešivički vinari obilježili početak berbe portugisca

Već po tradiciji, berači, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku u prvu ovogodišnju berbu
berba 10

Iako su berbe grožđa ove godine započele neuobičajeno rano, već za Velike Gospe, jaskanski i plešivički vinari iz udruge Portugizac Plešivica tradicionalno su se okupili u vinogradu Zdenka Vučinića u Pavlovčanima kako bi obilježili početak berbe portugisca s kojim je uobičajeno započinjalo ovo za njih važno doba godine.

Iz portugisca će nastati mlado vino koje će se na tržištu pojaviti u listopadu, a već po tradiciji, berači, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku u prvu ovogodišnju berbu. Pozdravili su ih predsjednik Udruge koja broji petnaest vinara Josip Braje i tajnik Željko Gregorić, kao i domaćin Zdenko Vučinić, a u berbi im se pridružio i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te direktorica jaskanske Turističke zajednice Petra Masnec.

Portugizac, koji je nekoć bio zaštitni znak Plešivice i prvi plasirao Plešivicu kao vinsku regiju, i danas se može kušati u vinarijama, zahvaljujući vinarima koji čuvaju tradiciju i nastoje ga osvježiti iskoracima u proizvodnji. Vinari su istaknuli kako je ove godine berba započela dva tjedna ranije nego proteklih godina, kako je urod manji, no grožđe je izuzetno kvalitetno i zdravo, što će biti sjajna podloga za vrhunska vina.

Zdenko Vučinić rekao je kako je portugizac specifičan kao prvo, mlado, vino koje sjajno pristaje uz jesenja jela i kestene, a Josip Braje dodao je kako će se itekako pamtiti ovako ran početak berbe, ponajviše zbog dobrih vremenskih prilika, no grožđe je iznimno kvalitetno.

-Mislim da se mi plešivički vinari možemo pohvaliti kako smo ove godine ispraznili svoje podrume, a naš će rad biti nagrađen izvrsni urodom kojim ćemo opet moći predstaviti sjajna vina publici- naglasio je Braje.

Prva prilika za to bit će dolazeći Dani vina koji će se u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom održati od 27. do 29. rujna, a gdje će posjetitelji imati priliku kušati i domaći portugizac.

Događanja
Jastrebarsko