FOTO: Ivanić-Grad u znaku inovacija

Nakon dvogodišnje stanke u održavanju ponovno su se u Ivanić-Gradu okupila nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije
DSC_4887

Početkom 2014. godine Elektronički i računalni klub u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Zajednicom tehničke kulture Zagrebačka županije te uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije pokrenulo je projekt Međužupanijske izložbe inovacija Ivanić Grad I³G koji se od tada svake godine u svibnju održava u Ivanić-Gradu. Zbog izuzetno dobrog odaziva te sve većeg interesa izlagača, izložba je prerasla u nacionalno događanje s međunarodnim sudjelovanjem.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, Izložba se vratila u svom punom sjaju, što se moglo vidjeti za otvorenja ovogodišnje Izložbe, koja je okupila 190 izlagača s mentorima iz 50 ustanova (škola, fakulteta i samostalnih inovatora). Na izložbi se mogu vidjeti razne inovacije poput pametnih naočala za gluhe i nagluhe, drvenih umivaonika, 3D printanih modela, a brojni fakulteti i škole javnosti će predstaviti brojne zanimljivosti iz područja računarstva, strojarstva, robotike, metalurgije, kemije i drugih.

-Potvrda našeg truda i rada je ovaj današnji odaziv koji je iznad svih očekivanja. Živimo u novom digitalnom dobu i mislim da budućnost naše zemlje leži u rukama inovatora gdje je naša zadaća da im damo podršku u širenju i razvoju- poručio je organizator Josip Kožar.

Organizatorima je na uloženom trudu čestitao i zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je i otvorio ovogodišnju Izložbu inovacija.

-Zagrebačka županija ovo podržava, kao i našu Zajednicu tehničkih kultura, jer to je dobar ulog za budućnost. Svoj najkonkretniji doprinos u inovacijama i kreativnom razmišljanju, Zagrebačka županija daje kroz Regionalni centar izvrsnosti, koji je u tijeku. Radi se o investiciji koja je vrijedna više od 114 milijuna kuna- rekao je Kolarec.

-Ovi mladi i kreativni ljudi su bogatstvo, i svako ulaganje u inovatore je kvalitetno ulaganje u svijetlu budućnost naše Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske- zaključio je zamjenik župana.

Grad Ivanić-Grad podržava ovakve manifestacije i sve inovatore, poglavito mlade, radi kojih je Elektronički i računalni klub pokrenuo sve ovo.

-Mladi su naša budućnost, a inovacije su budućnost mladih. Kroz njih mogu graditi svoje znanje i obrazovanje, a kasnije i svoj život. Želimo da Ivanić-Grad postane grad mladih i perspektivnih ljudi, pa tako sva ulaganja u znanost i obrazovanje idu u smjeru našeg budućeg razvoja- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Izložba je i natjecateljskog karaktera i svi radovi prijavljeni za natjecanje bit će ocijenjeni od strane Stručnog ocjenjivačkog suda te nagrađeni prigodnim nagradama. Svi zainteresirani Izložbu mogu razgledati danas do 19 sati, te sutra od 10 do 19.

Događanja
Grad
Hrvatska
Ivanić-Grad
Zagrebačka županija