Prva organizacija na području županije osnovana u Krašiću

FOTO: HDZ Zagrebačke županije u Rugvici proslavio 34. obljetnicu osnutka. Stranački vrh pozvao na zajedništvo i jedinstvo

HDZ na području Zagrebačke županije ima vlast u 20 jedinica lokalne samouprave
DSC_8034

Uz nazočnost državnog stranačkog vrha u Rugvici je u ponedjeljak navečer obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a Zagrebačke županije. Iako je bio najavljen i dolazak predsjednika i premijera Andreja Plenkovića, njegova nazočnost je izostala, no zato su vrh stranke predstavljali zamjenik predsjednika i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, međunarodni tajnik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” Miljenko Filipović, član Predsjedništva stranke Krešimir Ačkar i Anđelko Stričak, predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak.

U ime Zajednice utemeljitelja HDZ-a nazočnima se obratio Damir Sesvečan navevši kako je prva organizacija HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovana 19. prosinca 1989. u Krašiću.

-Za našu županijsku organizaciju to je iznimno važan datum. Ta osnivačka skupština bila je održana četiri dana prije osnivanja HDZ-a u Gradu Zagrebu, dok su ostale osnivačke skupštine održane tijekom veljače i ožujka 1990. Iako smo doživljavali pritiske i prijetnje tadašnje komunističke vlasti, omasovili smo članstvo i proširili organizaciju brojnim ograncima- prisjetio se Sesvečan.

Mato Čičak, načelnik Rugvice i formalni domaćin obilježavanja 34. obljetnice HDZ-a naveo je kako je njegova općina uzlet doživjela upravo zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića.

-HDZ već desetak godina upravlja Rugvicom. Tada je bilo jako teško biti načelnikom, no cijela ta priča u našim općinama sada je puno bolja zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, koja nam je svima omogućila niz razvojnih projekata- kazao je pozdravljajući okupljene načelnik Rugvice i tajnik HDZ-a Zagrebačke županije Mato Čičak.

Turk: U 20 naših općina i gradova naši ljudi služe svojim žiteljima

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, naglasio je kako su ovakve obljetnica lijepa prilika da se svi zajedno prisjete utemeljitelja stranke, kao i branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske države.

-Prošle su 34. godine od utemeljenja najveće, najbolje i najmnogobrojnije stranke u Hrvata. I dalje vidim smiješak na vašim licima. Mi to zaslužujemo i nosimo u svojim srcima- istaknuo je Turk, navevši podatak kako HDZ od 34 jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije vlast obnaša u njih 20.

-HDZ je taj koji nosi stvaranje države od prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svim onim ljudima koji su sebe utkali u budućnost. Ono što mi sada radimo, i ono što će raditi naši mladi garancija su razvoja Republike Hrvatske i garancija bolje budućnosti za nas i naše mlade- poručio je Turk.

Jandroković: Oporbu smetaju vrijednosti koje mi baštinimo

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako treba iskazati zahvalnosti onim ljudima koji su prije 34 godine ušli u stvaranje stranke, a kasnije i samostalne i suverene Republike Hrvatske.

-Sve to treba povezati s onime što imamo danas- naglasio je Jandroković podsjetivši prisutne kako je tadašnji predsjednik Saveza komunista Hrvatske Ivica Račan nazvao “HDZ strankom opasnih namjera”.

-To i danas slušamo od njegovih nasljednika. Naravno, da ih i danas smeta što smo stranka demokršćana, narodnjaka, što poštujemo hrvatski identitet, tradiciju i vjeru. Sve su to vrijednosti, koje su Hrvate kroz povijest očuvale- poručio je Jandroković, nabrojavši sve uspjehe koje je potpisala Vlada Andreja Plenkovića.

Davor Božinović kazao je kako je HDZ unatoč brojnim negodovanjima oporbe “itekako tu”, dok je zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved istaknuo zadovoljstvo dolaskom u Rugvicu.

-Ovo je sjećanje na našeg utemeljitelja i prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, na sve naše vrijedne članice i članove, na sve naše hrabre hrvatske branitelje koji su svoj doprinos dali za slobodu koju danas imamo. Naši utemeljitelji prije 34 godine prepoznali su taj ključni trenutak u našoj povijesti i omogućili su nam slobodu. Osim toga, tada su postavljeni temelji i smjer našega djelovanja- poručio je Medved, kazavši kako su Vlada i premijer Andrej Plenković u prethodnih osam godina slijedili taj put i smjer.

-Čuvamo naše vrijednosti, naše obitelji, naše demokršćanstvo, našu državotvornost i naše domoljublje, odgovarajući pri tome na sve izazove s kojima smo bili suočeni- zaključio je zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Politika
Zagrebačka županija