Zanimljivo i poučno

FOTO: GLOBE skupina Osnovne škole Rugvica upoznala nas je sa zanimljivostima o rijeci Savi

Na radionicama u sklopu Pinkleca na Savi sudjelovali je desetak učenika GLOBE skupine Osnovne škole Rugvica
DSC_2417

Ima li mikroplastike u rijeci Savi? Kakva je fizikalno-kemijska kvaliteta vode rijeke Save? Kolika je temperatura tla? Oblaci nad nama? Sve o tome na premijernoj manifestaciji Pinklec na Savi ispričali su nam učenici GLOBE skupine Osnovne škole Rugvica, koji su nedjeljno poslijepodne u Oborovskim Novakima iskoristili za održavanje različitih radionica.

-Ovo je uređaj za vakuumsku filtraciju u koji smo stavili savsku vodu, koju smo potom filtrirali kroz vakuum, kako bi voda prošla kroz filter papir, na kojem ostaju bakterije i razna mikroplastika, koju zatim prebacimo na mikroskop i promatramo dalje- ispričao nam je Rikardo Vlahović uz zaključak;

-Rijeka Sava ima puno mikroplastike.

Njegov kolega Bartol Kušeković, otkrio nam je zanimljivosti oko fizikalne i kemijske analize savske vode.

-Ja mjerim kisik u vodi. Što je kisik veći, to je bolje za ribe, koje uzimaju kisik iz vode. Također, mjerimo i električnu vodljivost vode. Sava je bogata kisikom i to je jako dobro- otkrio nam je Bartol.

Također, zanimljivo predavanje o biljnom i životinjskom svijetu rijeke Save održali su predstavnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Događanja
Rugvica