FOTO: Franji Žnidariću iz Hrastine šampionsko priznanje 16. Izložbe rakija

U Pušći su dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima rakija i likera Zagrebačke županije
pušća rakija Dražen Kopač

U Pušći su, u sklopu adventskog sajma, dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima rakija i likera Zagrebačke županije. Šampionsko priznanje uručeno je OPG-u Franje Žnidarića iz Hrastine, u općini Marija Gorica, za šljivovicu proizvedenu 1984. godine.

– Ovo je ‘arhivska’ rakija, proizvedena prije 37 godina od šljive bistrice. Dug je korak za postići ovakav rezultat! Naš se OPG prvenstveno bavi proizvodnjom vina, no htjeli bismo pokrenuti i ozbiljniju proizvodnju rakija. Prije pet godina posadili smo osamdesetak stabala šljive ‘čačanke’, vidjet ćemo kako će se ponašati, ispričao je Zdravko Žnidarić, otac nositelja OPG-a. Uz šljivovicu, Žnidarići proizvode i lozovaču.

Dražen Kopač

Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta, predsjednik stručne komisije za ocjenjivanje rakija, ustvrdio je da se unazad pet godina kvaliteta jakih alkoholnih pića jako popravila.

– Definitivno, vidi se napredak! U pripremu voćnih rakija ljudi ulažu sve više truda i znanja. Bitno je imati kvalitetno voće i pravilno odraditi njegovo vrenje. Proizvođači su to, pokazalo je ovogodišnje ocjenjivanje, naučili, rekao je Žulj.

U ime Zagrebačke županije, priznanje šampionu 16. Izložbe rakija uručio je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Prisutne je upoznao s poticajima Županije u idućoj godini, rekavši da će oni više biti usmjereni u ekološku poljoprivredu.

Dražen Kopač

– Poljoprivrednicima koji za to imaju uvjete planiramo omogućiti i energetsku učinkovitost njihova gospodarstva, proizvodnjom zelene energije, rekao je pročelnik.

Prisutnima se obratio i načelnik Pušće Filip Bernardić, zahvalivši Zagrebačkoj županiji što podržava ovakve manifestacije.

FOTO: Dražen Kopač

Događanja
Hrvatska
Općina
Pušća
Zagrebačka županija