Bogatu povijest gradilo je više od 1000 članova

FOTO: DVD Novo Čiče već 130 godina na ponos je svoga mjesta

Priča o vatrogastvu u Novom Čiču počinje u listopadu 1893., kada je ustrojeno današnje društvo, koje se u početku zvalo Općinsko dobrovoljno vatrogasno društvo
DSC_0027

Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče svečanom akademijom u Hotelu Phoenix u Starom Čiču proslavilo je svoj 130-tu obljetnicu postojanja i djelovanja. Priča o vatrogastvu u Novom Čiču počinje u listopadu 1893., kada je ustrojeno današnje društvo, koje se u početku zvalo Općinsko dobrovoljno vatrogasno društvo. Prvi predsjednik društva bio je župnik Ljudevit Knežić, koji je vidio potrebu za udruživanjem u vatrogasno društvo kako bi mještani mogli zaštititi svoju imovinu i domovinu.

-Tako je sve počelo, a ostalo je povijest- istaknuo je čitajući povjesnicu društva tajnik Antonio Munjić, dok je dopredsjednik društva Mario Kalisar kako je velika čast biti dijelom društva koje ima tako bogatu povijest.

-Siguran sam kako će se svima nama ovaj dan urezati u sjećanje. Od osnutaka 1893. naše društvo počiva na načelima samoorganiziranosti i dobrovoljne aktivnosti. Naši su vatrogasci sudionici svih društvenih zbivanja u našem mjestu pa i šire, a poznati su po zalaganju, nesebičnosti i pružanju pomoći svim mještanima- kazao je Kalisar, zahvalivši se svim predsjednicima koji su ugradili dio sebe u izgradnju društva.

-Jedan od takvih ljudi svakako je pokojni Nikola Blažević koji je zajedno s današnjim predsjednikom Zvjezdanom Čurlom preuzeo društvo u novoj hrvatskoj državi i kroz pet ga mandata jako ojačao. Mi ćemo i dalje nastaviti s radom, a vjerujem kako ćemo slogom i zajedništvom ostvariti sve zacrtane ciljeve i nastaviti ovu tradiciju koja traje već 130 godina- poručio je Kalisar.

U ime Vijeća Mjesnog odbora Novo Čiče obratio se predsjednik Čedomir Tomašić, koji se svim članovima društva zahvalio na svemu što rade za mjesto i mještane, dok se ispred Grada Velike Gorice obratio pročelnik Službe za mjesnu samoupravu Dražen Bačurin.

-130 godina rada brojka je koja zaslužuje posebno poštovanje. Rad je to koji se proteže kroz tri stoljeća, kroz dva puna ljudska vijeka, a utom su radu sudjelovale generacije i generacije vatrogasaca- naglasio je Bačurin, koji vjeruje kako će tijekom sljedeće godine i radovi na započetom Vatrogasnom domu biti privedeni kraju.

-Ovo društvo zaista marljivo i kvalitetno radi dugi niz godina. Ovo društvo, kao i sva naša ostala vatrogasna društva odrađuje lavovski posao na čemu se i ovim putem zahvaljujem. Vi ste ti koji prvi uskačete u pomoć onima kojima to treba- kazao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Proslava ovako značajnog jubileja bila je prilika da se uruče i vatrogasna odlikovanja za dugogodišnji trud i doprinos u razvoju vatrogastva, pa je tako odlikovanje za posebne zasluge primio Zvjezdan Čurla. Zlatne vatrogasne medalje dodijeljene su Dariju Munjiću i Mariju Kalisaru, a srebrne Antoniju Munjiću, Branki Celjak, Mariju Zetkoviću i Josipu Valecu. Brončane su medalje dobili Ana Azinović, Mateo Azinović, Lucija Paviša, Lovro Hlap, Luka Čučuković, Lea Veselić Hader, Nikola Kompes, Natalija Zarif i Ivona Lukić.

Događanja
Velika Gorica