Knjiga koja je nastala iz ljubavi prema zavičaju

FOTO: Đurđica Jurik Kukec promovirala knjigu “Povijest Dubrave”: Sretna da je knjiga izašla kada slavimo 930 godina od spomena Dubrave

Profesorica povijesti u Osnovnoj školi Dubrava, Đurđica Jurik Kukec objavila je knjigu “Povijest Dubrave” s podnaslovom “Dubravska svakodnevnica i ritam života od XI. do kraja XIX. stoljeća”, koja je uz Dan općine ugledala svjetlo dana
DSC_0900

U sklopu proslave Dana općine Dubrava, u Kulturnom centru održana je promocija knjige “Povijest Dubrave”, autorice Đurđice Jurik Kukec, koja je nastala kao diplomski rad. Na pisanje o povijesti Dubrave ponukala ju je ljubav prema zavičaju.

-Na fakultetu se rodila ta ideja za istraživanje matičnih knjiga kao jednog izvora koji otkriva povijest svakodnevice ovako malih mjesta, za koje i nemamo previše povijesnih izvora- rekla nam je autorica, kojoj je izvor za najraniju povijest bila knjiga Ljudevita Šusteka “Povijest Dubrave” koja je nastala prije 100 godina.

-S obzirom na to da nemamo ništa slično o Dubravi, postojala je potreba da se jedno takvo djelo napravi i stvarno sam sretna da je knjiga izašla u ovom trenutku kada slavimo 930 godina spomena Dubrave- naglasila je Đurđica Jurik Kukec, kojoj je želja napisati knjigu o Dubravi u 20. stoljeću.

Ideju o izdavanju knjige prihvatio je i sam načelnik Tomislav Okroša, kojem je neizmjerno drago što je Dubrava dobila jedno ovakvo djelo.

-Svako mjesto ima svoju povijest, a mi Dubravci imamo gotovo tisućljetnu povijest. Slavimo 930. rođendan i iznimno mi je drago da je naša Đurđica napravila ovakvo jedno izdanje koje govori o povijesti Dubrave. Ova će knjiga ostati za budućnost i koristit će je generacije iza nas- kazao je načelnik Okroša.

Knjiga se sastoji od dva dijela; prvi je povijesni pregled koji daje povijest od prvog spomena u 11. stoljeću pa sve do kraja 19. stoljeća, dok je drugi dio povijesno demografsko istraživanje koje je rađeno na matičnim knjigama i govori o svakodnevici ljudi u Dubravi.

Događanja
Dubrava
Izbor urednika