FOTO: Dugoselci se počastili s više od 200 porcija graha iz vrčeva
Jedan od noviteta ovogodišnjih Starih jela z Dugog Sela priprema je “baranjskog graha” u vrčevima tzv. zemljanim loncima. Za posjetitelje je pripremljeno više od 200 porcija, koje je pripremao Marko Horvatić iz Duboševice.
-Ovako su nekada u zemljanim loncima kuhali naši stari- naglasio je gospodin Horvatić, koji se itekako oznojio uz vatru.
No, kaže kako treba biti maksimalno “unutra”, jer vrčevi se mogu raspasti, ako se dovoljno ne pazi.
-Vrč mora biti uz vatru, ne uz žar, jer to ga može oslabiti što dovodi do puknuća- govori nam Marko i otkriva kako ovakva priprema graha traje četiri i više sati.
-U vrč se sve stavlja odjednom te se povremeno dodaje voda i začini- govori nam naš sugovornik, koji se kuhanjem na ovaj način bavi posljednje dvije godine, što je velika atrakcija na gotovo svakoj manifestaciji.
-Reakcije posjetitelja koji kušaju grah i više su nego dobre. Mnogi se začude kada vide kako se to sprema- zaključio je Horvatić.