FOTO: Drenje Brdovečko odužilo se Josipu Cerinskom Gramčeku

U blizini njegove kuće trg s ponosom nosi ime Josipa Cerinskog Gramčeka
286405782_396565362494066_1550588358807681779_n

Josip Cerinski Gramček bio je samouki kipar iz Drenja Brdovečkog, omalovažavan za vrijeme života, ali njegova postignuće prepoznata su nakon njegove smrti. Stoga je Udruga Drinčani odlučila ovjekovječiti njegov lik i djelo te su na ulazu u Drenje Brdovečko iz smjera Prudnica, u blizini kuće gdje je Gramnček živio, prije nekoliko godina podignuli spomen ploču, a sada su taj prostor imenovali Trgom Josipa Cerinskog Gramčeka. Na današnjem trgu stoji i kapelica svetog križa koju su mještani izgradili na mjestu gdje je nekada stajao križ krajputaš kojeg je postavio Josip Cerinski Gramček.

-Ovime smo ispravili dio nepravde koja je Gramčeku rađena za njegova života. Njegov rad i život bili su neshvaćeni, ali njegova veličina i značaj izlaze na vidjelo. Danas je on među najznačajnijim kiparima našeg kraja, ali i Hrvatske. Drago mi je da će svi imati prilike sjesti pored naše kapelice, pored spomen ploče i na Trg Josipa Cerinskog Gramčeka i da će tako ostati zabilježen za buduća vremena- rekla je predsjednica Udruge Drinčani Marina Žmauc.

Na otvorenju trga bili su predstavnici Općine Brdovec, učenici PŠ Drenje Brdovečko te brojni mještani. Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec podsjetio je kako je Općina Brdovec prihvatila inicijativu Drinčana za postavljanjem spomen ploče Gramčeku još 2014. godine, a sada i imenovanjem trga.

-Sretan sam da sam dio ovoga i da smo ispunili želju mještana Drenja koji poštuju svog sumještana, neshvaćenog za vrijeme njegova života- rekao je Prelec.

Josip Cerinski Gramček živio je težak život, prodavao je jaja, mlijeko i sir kako bi se prehranio, a svoje kipove izrađivao je iz jednostavnih, njemu dostupnih, materijala poput gipsa i drveta. Možda njegova djela nikad ne bi bila prepoznata da slučajno nije jedan učenik iz Drenja donio u školu nekoliko figurica na sat likovnog odjela i pokazao ih tadašnjem nastavniku Dragi Jančiću.

Tada je pronađeno i od Muzeja Brdovec otkupljen dio njegovih radova, a koliko su ti radovi značajni pokazuje i činjenica da je na naslovnici monografije o samoukim kiparima Zagrebačke županije upravo njegovo djelo, a najvrjednije njegovo djelo koje se čuva u Muzeju Brdovec je Križni put. Cerinski je prezentiran na izložbi svjetske naive u Zagrebu kao i na izložbama u Austriji, no kako je njegov rad prepoznat tek nakon njegove smrti, velik broj djela je zagubljen.

Brdovec
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija