FOTO: Divlji Zapad na hrvatski način – zaronite u fantastičan novi svijet mladog Jurice Novaka

Autorov prvijenac, roman Revolveraši, priča je o osveti, ljubavi i poštenoj pucačini u kojoj se pojavljuju neki dobro poznati likovi
IMG_2680

Na police hrvatskih knjižara stigla je prava poslastica za sve ljubitelje dobrih starih kaubojaca. Tom je prigodom u prekrasnom ambijentu knjižare Hoću knjigu u centru Zagreba predstavljen prvijenac mladog autora Jurice Novaka. Roman Revolveraši izdan je u nakladi Izdavačke kuće Ceres, a kako ovaj mladi Ladučanin kaže, priča je to o osveti, ljubavi i poštenoj pucačini.

– Uvijek sam volio dobru priču, bilo to na filmu, u knjizi ili video igrici gdje sam nalazio što bih htio promijeniti. Jednoga dana sam rekao samome sebi zašto ne bih napravio nešto svoje i što će se meni svidjeti, pa su tako i nastali Revolveraši. Kada sam ih napisao bilo mi je glupo tekst samo ostaviti na računalu, objasnio nam je autor.

Inspiracija mu je, nastavlja Novak, došla dok je čitao Revolveraša Stephena Kinga, inače prvog dijela njegova magnum opusa Kula tmine u kojem je bio oduševljen glavnim protagonistom Rolandom Deschainom. Slijedeći uzor velikog majstora stvorio je svoj meta lik u kojem su utjelovljene karakteristike otaca tog žanra. 

– Glavni je lik John Wayne, mješavina stvarnog Johna i Clinta Eastwooda. On je opasan kao Clint, šarmantan kao John, ali opet vlastiti lik koji si dopušta ono što si oni nisu dopuštali.

Roman, također sadrži paletu stvarnih i fiktivnih likova te događaja, pa će tako publika uz Johna Waynea, naići i na priču o Alamu, Jessea Jamesa, Calamity Jane i u ulozi glavnih negativaca zloglasnu braću Dalton koje autor interpretira u vlastitom ključu. Kako ne bismo previše provalili radnju, zamolili smo Juricu da našim čitateljima da kratak sinopsis.

– Jedna noć je dovoljna da vam promjeni sve, tako je i u slučaju Johna Waynea kojemu kao djetetu provaljuju u kuću i ubijaju roditelje te on cijeli svoj život traga za osvetom, a ostatak ćete otkriti čitajući.

Valja istaknuti kako su Revolveraši prvi dio od zamišljene trilogije, dok je nastavak radnog naziva Pad carstva već u izradi. No, ni to nije sve.

– Možete očekivati još puno knjiga od mene. Već se sljedeće godine planira Doktor Frankenstein, psihološka ljubavna priča o prostitutki iz Londona i ludom znanstveniku, a nakon toga radi se i zbirka kratkih priča. Ima još mnogo ideja koje treba staviti na papir, ali je jednostavno takvo doba gdje se treba raditi i ne može sjediti doma i pisati, poručio je Jurica.

Ugodno druženje s autorom, koje je moderirala book blogerica Ana Jembrek te uz glazbenu podršku banda Country Strike nas je svakako potaknulo da Revolveraše uzmemo u ruke i odmah počnemo s čitanjem, a ako ste i vi u potrazi za zabavnim i pitkim štivom, roman još danas možete nabaviti OVDJE.

Do čitanja!

Grad Zagreb
Hrvatska
Multimedija
Turizam