FOTO: Dan župnog klanjanja u Lupoglavu

Na spomendan sv. Ivana Nepomuka 16. svibnja u Lupoglavu se svake godine održava Dan župnog klanjanja
IMG-7178

Na spomendan sv. Ivana Nepomuka 16. svibnja u Lupoglavu se svake godine održava Dan župnog klanjanja. Tako su se i ove godine već u 6 sati ujutro vjernici okupili u crkvi kada je župnik don Filip Pavlović svečano izložio Presveti Oltarski Sakrament za štovanje na oltaru.

Crkva je bila već lijepo okićena jer je samo dva dana ranije u ovoj župi bilo slavlje sv. Potvrde, te je zbog toga na oltaru inače za ovu prigodu urešenom bijelim cvijećem ove godine prevladavalo crveno. Tijekom pripreme za ovo slavlje posljednjih tjedan dana župljani su se imali prilike upisati u raspored za dežurstvo na klanjanju tako da se osigura da uvijek netko bude u crkvi koja je tijekom cijeloga dana bila otvorena vjernicima za pobožnost. Župnik je tijekom dana animirao pjevanje svakog punog sata te je bio na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi. Svečani blagoslov s Presvetim u 18 sati navečer podijelio je vlč. Tomislav Kralj, župnik u Lukarišću, koji je nakon toga slavio i sv. misu zahvalnicu.

U uvodu u misno slavlje vlč. Kralj je istaknuo kako bi ovaj današnji dan po važnosti za župljane trebao biti odmah iza slavlja Uskrsa, Božića i slavlja zaštitnika župe, no nažalost se mora reći kako mnogi ne iskoriste ovu priliku za zaustaviti se na trenutak, pokloniti se, reći Bogu hvala i tražiti pomoć za daljnji hod u životu, što je posljedica užurbanog stila života gdje se lako zaboravi na Boga.

U svojoj propovijedi ističući važnost euharistije u kršćanskom životu vlč. Tomislav je opisao i nekoliko euharistijskih čuda koje nam svjedoče istinitost prisutnosti živoga Boga u euharistijskim prilikama. Na poseban način se osvrnuo na naše svetište Predragocjene Krvi u Ludbregu, te je kroz praktične primjere vjernike potaknuo da više sudjeluju i na tjednim klanjanjima pred Presvetim, koji se u ovoj župi održavaju svakog četvrtka nakon večernje svete mise.

Na kraju misnog slavlja župnik don Filip se zahvalio prisutnima, na poseban način je rekao hvala onima koji su se prijavili za dežurstvo u crkvi, te se na kraju zahvalio i predvoditelju slavlja vlč. Tomislavu Kralju ističući dobru međužupnu suradnju na poseban način u pastoralu mladih i pastoralu ministranata.

Brckovljani
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija