FOTO/ DAN PLANETA ZEMLJE – Od povratka Savi nije se odustalo

Danas obilježavamo Dan planeta Zemlje. 50. je rođendan koji je obilježen pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica". Nažalost, pandemija koronavirusa uvelike je utjecala na brojne ekološke akcije, kojima bi se obilježio ovaj značajan dan

Danas obilježavamo Dan planeta Zemlje. 50. je rođendan koji je obilježen pod sloganom “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”. Nažalost, pandemija koronavirusa uvelike je utjecala na brojne ekološke akcije, kojima bi se obilježio ovaj značajan dan. Ipak, načelnik Rugvice Mato Čičak, zajedno s doktorom Stjepanom Zagorcem odlučio je obilježiti ovaj dan, na mjestu gdje su i ove godine planirali lani pokrenutu manifestaciju „Sava kojoj pripadamo“.

Njihova inicijativa lani je i više nego urodila plodom, a uz Općinu Rugvicu i MO Ščitarjevo, akciju je podržala i Općina Orle. Čišćenje korita rijeke bio je prvi dio akcije koja je svoj završetak imala na Savskom otoku ljubavi. A kako bi tradicija ipak bila nastavljena, načelnik Čičak i prijatelj mu Zagorec odlučili su se i ove godine provesti čamcem kroz Savu i otići do otoka, koji je i ove godine očišćen i pripremljen. Nažalost, novi susret mještana jedne i druge strane obale Save bit će nekom ljepšom prilikom.

-Najbitnije je da osvijestimo ljude na ovaj Dan koji želimo obilježavati uz našu Savu, koja je naše bogatstvo i kojoj svi mi pripadamo. Ona treba spajati sve svoje jedinice, a ne ih razdvajati, a ovom akcijom mi upravo pokazujemo kako nas Sava spaja- poručio je načelnik Mato Čičak te pozvao sve mještane na očuvanje okoliša.

-Budućim generacijama trebamo ostaviti što čišću i ljepšu Savu, ali i cijeli naš okoliš- zaključio je načelnik, koji se zahvalio susjedu s druge strane, Stjepanu Zagorcu uz poruku kako ih ovo neće obeshrabriti, već će sljedeće godine sve to biti još bolje nego prošle godine.

-Lani nam je bilo lijepo na ovom otoku koji spaja ljude s jedne i druge strane. Žao mi je što je ovaj dio malo zaboravljen od ljudi, ali taj dio Save ima određena obilježja brdske rijeke, koji je na ovom dijelu ostao tako očuvan- zaključio je Zagorec, koji se nada kako će planirane kulturne, ali i sportske aktivnosti na otoku biti realizirane već sljedeće godine.