FOTO: Bogata Noć muzeja u zaprešićkom kraju

Posjetitelji su imali na izbor četiri događanja

Noć muzeja 2022. održana je sinoć, a u zaprešićkom kraju posjetitelji su imali na izbor četiri događanja. Podsjetimo da su se sva događanja održavala sukladno preporukama i mjerama Stožera, a to je bio razlog što se na ovim manifestacijama pojavio nešto manji broj ljudi nego što je to bilo godinama prije pandemije.

Brdovečki muzej ove godine organizirao je izložbu „Grof Edgar Corberon u hrvatskoj povijesti“ koja je nastala u suradnji s Muzejom Sv. Ivan Zelina. Grof Corberon, porijeklom Francuz, dolaskom u Hrvatsku nastanio se u dvorcu Januševcu u današnjoj općini Brdovec. Odmah se uključio u društveno-politički život i bio bliski suradnik bana Josipa Jelačića, te je također obnašao dužnost načelnika Upravne općine Brdovec. Njegov značaj za razvoj hrvatskog visokog školstva i kulture je nemjerljiv.

– Ovom izložbom želimo revalorizirati osobu o kojoj se vrlo malo zna unatoč njegovom ogromnom doprinosu. Otvorenju zbog epidemioloških mjera prisustvuj ograničeni broj posjetitelja, pa se otvorenje prenosi virtualno. Oni koji ju žele vidjeti uživo moći će ju razgledati do kraja svibnja ove godine, rekla je ravnateljica Silvija Limani.

U Bistri su posjetitelji imali najmanje brige s maskama i epidemiološkim mjerama, jer su ih domaćini proveli perivojem dvorca Oršić. Interpretacijska kostimirana šetnja okolicom dvorca u kojem se trenutno nalazi dječja bolnica za djecu s kroničnim bolestima, donosila je brojne detalje iz prošlosti dvorca. A tko o tome može najbolje ispričati priču nego grof Jurica Oršić koji je govorio o intrigantnoj povijesti obitelji Oršić, malo bolje upoznao posjetitelje s francuskim grofovima Carion, a saznalo se i tko je bila Bara Novak.

Veličanstvenu izložbu pripremio je pak zaprešićki Muzej Matije Skurjenija. Slikarski doajen, likovni pedagog i istaknuti društveni djelatnik Drago Jančić pripremio je djela kojima je želio odati dužnu počast svom dugogodišnjem kolegi i prijatelju Dragutinu Grgasu-Belom. Spisateljica predgovora u katalogu je Paula Bučar koja je između ostalog napisala:

“Drago Jančić ciklus slika Slikocrteži na zidu posvećuje svome prijatelju, prerano preminulom Dragutinu Grgasu Belom. Poznavajući njihov prijateljski odnos, viđen iz bliske perspektive, uočavamo autorovo dublje htijenje koje ovom izložbom pojedinačno, cjelovito i emotivno prožima smislenost i kontekst nastalih djela, poput poetična mementa. Nastale slike tehnički, tehnološki, (ne)oblikovno i dosljedno odražavaju enformel (bezobličnu umjetnost), apstraktni umjetnički pravac koji se formirao ranih poratnih godina i traje do polovice šezdesetih 20. stoljeća.”

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus zahvalivši autoru što je upravo njihov muzej izabrao za ovu vrhunsku izložbu posvećenu iznimnom Zapreščanu. Izložbu se može razgledati do sredine ožujka.

U Šenkovcu su posjetitelji mogli uživati u slikama samouke slikarice i pjesnikinje Nade Lozar Tomašić pod nazivom „Sve moje ljubavi“, a nakon toga slušajući pjesme u Večeri poezije kajkavskih ikavaca pod nazivom „Popivka za te“. U Općoj pučkoj školi u Šenkovcu održane su i radionice, a sve ja začinjeno – likofom!