FIFA izbacila Rusiju iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Suspenziju reprezentacija i ruskih klubova "do daljnjega" kao reakciju na invaziju Ukrajine, FIFA je objavila u zajedničkom priopćenju s UEFA-om
Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP Goran Stanzl/PIXSELL

Ruska nogometna reprezentacija je izbačena iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2022. Suspenziju reprezentacija i ruskih klubova “do daljnjega” kao reakciju na invaziju Ukrajine, FIFA je objavila u zajedničkom priopćenju s UEFA-om.

Rusi, domaćini posljednjeg Svjetskog prvenstva 2018., stoga su diskvalificirani iz doigravanja za mundijal u Kataru, u kojem su bili domaćini Poljskoj krajem ožujka.

Također, ruska ženska selekcija neće moći igrati na EURU u Engleskoj u srpnju, a iz Europske lige je isključen moskovski Spartak, posljednji preostali ruski klub u europskim kupovima. Njemački RB Leipzig se tako bez borbe plasirao u četvrtfinale Europske lige.

UEFA je trenutačno prekinula svoje partnerstvo s ruskim divom Gazpromom, jednim od glavnih sponzora od 2012. Ugovor je prema specijaliziranim medijima procijenjen na 40 milijuna eura godišnje, a pokrivao je Ligu prvaka, međunarodna natjecanja u organizaciji UEFA-e kao i EURO 2024 koji će se održati u Njemačkoj.

Hrvatska
Sport