Festival prava djece ove godine okupio 28 tisuća školaca

I ove je godine Festival nastavio tradicionalno na zabavan i poticajan način govoriti o dječjim temama, ali i davati djeci i mladima prostor za izražavanje, istovremeno pozivajući na dijalog kao relevantnu društvenu platformu
djeca

Na ovogodišnjem Festivalu prava djece, čije je online izdanje upravo završilo, sudjelovalo je ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Sudjelovalo je i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala – da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.

I ove je godine Festival nastavio tradicionalno na zabavan i poticajan način govoriti o dječjim temama, ali i davati djeci i mladima prostor za izražavanje, istovremeno pozivajući na dijalog kao relevantnu društvenu platformu.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza i bili su dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala tijekom listopada i studenoga, a ovogodišnja novost bio je dječji žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj. Izabrani su filmovi “#STOPcyberbullyingu” iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i “CITSALP” iz Filipina (srednjoškolska selekcija).

Festival je organizirao Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Hrvatska
Ostalo