Festival LADO ponovno na Mažurancu

Na programu su koncerti, radionice, predstave, izložbe i projekcije posvećene hrvatskoj i svjetskoj tradicijskoj umjetnosti

Ivo Čagalj/PIXSELL

Drugo izdanje festivala LADO održat će se u petak i subotu, 9. i 10. rujna, u parku na Mažuranićevom trgu, a na programu su koncerti, radionice, predstave, izložbe i projekcije posvećene hrvatskoj i svjetskoj tradicijskoj umjetnosti.

Od domaćih imena festival donosi dva premijerna koncerta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koncerte Zrinke Posavec i sastava Veja, dok internacionalnu scenu predstavljaju tenori sa Sardinije “Tenore Su Remediu Orosei” i izraelski “Yamma Ensemble”, najavili su organizatori. Glazbeni program upotpunit će nastupi Gajdaškog orkestra i Muzičke akademije u Zagrebu. Njima će se pridružiti i učenici Odjela za narodne plesove Škole za klasični balet.

Studenti Akademije dramske umjetnosti izvest će predstavu “Životinje” na pozornici u parku, a bit će predstavljena i “Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave” izložba Etnografskog muzeja s organiziranim stručnim vodstvom. Za mlađe uzraste rezervirana je radionica “Ornament na tekstilu”.

U dvorani Ansambla LADO održat će se interaktivna plesna radionica i radionica rukotvorina te kondicijski trening “LADO Hop to the Top” i posjet fundusu narodnih nošnji. Posjetitelji će također moći pogledati izložbu “Ladarice – čudesnih glasova vladarice!” u drvoredu parka i video projekcije “Kolo 2.0” na temelju predstave umjetničke organizacije “de facto” i Ansambla LADO.

Organizatori napominju da će se u slučaju lošeg vremena, sva događanja i koncerti koji su predviđeni u parku preseliti u dvoranu Ansambla LADO.