Facebook ukida sustav prepoznavanja lica

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do prosinca

Borna Filić/PIXSELL

Kompanija Facebook u utorak je objavila da ukida svoj sustav prepoznavanja lica koji automatski identificira korisnike na fotografijama i video snimkama, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije.

-Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu te tehnologije, napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik Facebooka zadužen za umjetnu inteligenciju.

-Usred ove stalne neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno.

Kompanija, koja se prošlog tjedna preimenovala u Meta Platforms, navela je da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati “predloške za prepoznavanje lica” više od milijarde ljudi.
Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do prosinca, rekao je glasnogovornik Facebooka. Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionirati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svijetu, ali i cijela tehnološka industrija suočila s upozorenjima i kritikama da bi ta tehnologija mogla lažno identificirati ljude kao sudionike zločina ili dati prednost bijelim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je također pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zlouporaba na svojim platformama.