Ema iz Ivanić-Grada je uspjela, ušla je u finale za vrijednu stipendiju

Ema Donev, 14-godišnjakinja iz Ivanić Grada i mlada nada svjetske znanosti, ušla je u finale izbora za nagradu Breakthrough Junior Challenge

Ema Donev, 14-godišnjakinja iz Ivanić Grada i mlada nada svjetske znanosti, ušla je u finale izbora za nagradu Breakthrough Junior Challenge. Riječ je o godišnjem natjecanju koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti na kojemu se natječu srednjoškolci od 13 do 18 godina, a čiji pobjednik osvaja stipendiju za željeni fakultet u iznosu od 250.000 dolara, piše Telegram.

Jedan od zadataka na natjecanju bio je i prijaviti video u kojem objašnjavaju teorijski koncept iz područja znanosti, fizike ili matematike. Ema, s kojom je Telegram prošli tjedan razgovarao, u svojem kreativnom videu kojim konkurira na natjecanju objašnjava entropiju.

Natjecalo se preko 2400 kandidata iz cijelog svijeta, a u polufinale je ušlo 30 radova odabranih od strane stručnog žirija, uključujući i Emin. U finale su pak ušli oni koji su prikupili najviše lajkova na objavljene videe i na Facebooku i na YouTubeu. Ema Donev ušla je u finale kao kandidat s najviše glasova. Njezin video je na Facebooku prikupio preko 98.000 lajkova, a na YouTubeu preko 73.000.

Vrijedna stipendija za pobjednika

Ako pobijedi na Breakthrough Junior Challengeu Ema će, dakle, osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu od 250.000 dolara, a uz to, i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara. Uz to, pobjednica ili pobjednik natjecanja odabrat će i učitelja koji ga je inspirirao i potaknuo interes za znanost. Taj će učitelj također biti nagrađen, s čak 50.000 dolara.

U Eminom slučaju, kako je prošli tjedan ispričala za Telegram, to je Vlatka Koletić, ravnateljicu svoje ivanićgradske Osnovne škole Stjepana Basaričeka. “Ona je uvijek bila tu za mene, podržavala me kad sam htjela ići na natjecanja, dala je podršku našoj ekipi iz robotike i zapravo svemu što sam htjela raditi. Neizmjerno sam joj zahvalna”, rekla nam je Ema tada.

Finalisti će se okupiti u San Franciscu gdje će poznati svjetski znanstvenici odabrati pobjednicu ili pobjednika. Kako je objavljeno na stranicama Breakthrough Junior Challengea, pobjednik će biti objavljen danas u 15 sati po našem vremenu.