Država neće graditi nove ustanove za nezbrinutu djecu. Pletikosa: Proširit ćemo postojeće kapacitete domova

Uz to će se poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima i program organiziranog stanovanja
dijete Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike ne planira graditi nove ustanove za smještaj djece bez roditeljske skrbi, već povećati kapacitete postojećih domova te poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima, poručila je državna tajnica Marija Pletikosa.

– U suradnji s Ministarstvom graditeljstva i državne imovine imamo dogovore za dobivanje novih kapaciteta koje ćemo proširiti i poboljšati kako bismo smjestili svu djecu kojoj je potrebna žurna pomoć, rekla je Pletikosa prilikom posjete Dječjem domu Zagreb te istaknula da će nadležno Ministarstvo također poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima i program organiziranog stanovanja, kojemu teže i zemlje Europske unije.

– Organizirano stanovanje znači deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova. Želimo da djeca više ne žive u ovakvim zgradama nego da žive i stanuju u okruženju u kojem i mi ostali živimo i koje je slično obiteljskom okruženju, objasnila je.

Pletikosa je u Nazorovoj bila na uručenju donacije Privredne banke Zagreb u iznosu od 312 tisuća kuna kojom je Dom izgradio i opremio senzoričko igralište za svoje najmlađe korisnike u sklopu humanitarnog projekta “Činim dobro svaki dan”.

– Za pomoć djeci i mladima smo u sklopu ovog projekta izdvojili više od 27,5 milijuna kuna te realizirali 62 donacije koje potvrđuju našu trajnu posvećenost pomaganju zajednici u kojoj poslujemo, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić te dodao da će nastaviti pomagati dječjim domovima u svim županijama.

Inače, Dječji dom Zagreb u institucijskim i izvaninstitucijskim uslugama ima ukupno 450 korisnika, djece i članova njihovih obitelji. Na istoj lokaciji nalazi se i Majčinski dom, koji brine o nezbrinutim trudnicama i majkama s djecom, a trenutno u njemu borave 18 korisnica.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo